Η Φινλανδία έκανε τον Πούτιν να σφαδάζει από το γέλιο! “Έχουμε ισχυρό στρατό και επενδύσαμε σε F-35”

Μόνο γέλιο! Τα πιστεύουν αυτά που λένε;

Έτοιμη για «διαφορετικά είδη απειλών» από τη Ρωσία δηλώνει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, λίγες ώρες μετά τις απειλές της Μόσχας για «ανεπιθύμητες συνέπειες», αν αποφασιστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε στο CNN ότι είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35!

«Η Φινλανδία έχει πραγματικά έναν αρκετά ισχυρό στρατό. Έχουμε περισσότερους από 280.000 έφεδρους, έχουμε υποψήφιους για στρατολόγηση, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά F-35, εκ των οποίων τα 60 έρχονται ήδη στη Φινλανδία και ούτω καθεξής. Έτσι φροντίζουμε πολύ καλά την ενδυνάμωση της εθνικής μας άμυνας. Αλλά φυσικά ζούμε σε έναν κόσμο, όπως βλέπουμε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ότι εμφανίζονται και νέες απειλές για την ασφάλεια. Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο CNN.

Η Ρωσία απείλησε ευθέως για «συνέπειες», τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία. Σύμφωνα με πηγές από τη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε γειτονική χώρα, τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, αν λάβει κανείς υπόψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN, γιατί η Φινλανδία άλλαξε τη θέση της, όσον αφορά τη στρατιωτική ουδετερότητα, ο Haavisto είπε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Πρώτον, η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους στη γειτονιά της. Δεύτερον, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες σε ένα πεδίο, όπως είδαμε στα σύνορα της Ουκρανίας. Και τρίτον – αυτό είναι περισσότερο μια ανοιχτή εικασία – είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών ή και χημικών όπλων. Όλα αυτά φυσικά, επηρεάζουν και τη φινλανδική ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Φινλανδία ελπίζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την πιθανή αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού». Ο Χααβίστο είπε στο CNN ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τον δημόσιο διάλογο εντός της χώρας του.

«Έχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η σαφής πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, και εάν η πλειοψηφία το δηλώσει ξεκάθαρα, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, εξαρτάται από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η διαδικασία», πρόσθεσε.

skai/ Photo vid scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί