Η Ευρώπη “γιορτάζει” τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της με χαμηλούς τόνους λόγω των lockdown που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού και παραμένουν σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ευρωπαϊκοί θεσμοί σχεδίαζαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, όπως συνήθως την 9η Μαΐου, προκειμένου να τιμήσουν την υπογραφή της διακήρυξης Σουμάν, […]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της με χαμηλούς τόνους λόγω των lockdown που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού και παραμένουν σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί σχεδίαζαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, όπως συνήθως την 9η Μαΐου, προκειμένου να τιμήσουν την υπογραφή της διακήρυξης Σουμάν, που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο της Ένωσης, αλλά χρειάστηκε να προσαρμοστούν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Ο πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι κάλεσε τους οργανισμούς «που συνεισφέρουν καθημερινά στην αλλαγή και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πιο μειονεκτούντων και ευάλωτων ανθρώπων» να συμμετάσχουν, περιλαμβανομένης της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους και κατά της φτώχειας, Emmaus.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει διαδικτυακούς διαλόγους και συζητήσεις με πολίτες για «σημαντικές στιγμές στην ολοκλήρωση της ΕΕ και το μέλλον μας».

Η διακήρυξη, που πήρε το όνομά της από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, οραματίστηκε, την επομένη της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα προκειμένου οι συγκρούσεις να καταστούν «όχι απλώς αδιανόητες, αλλά ουσιαστικά αδύνατες».

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ένα ασυνήθιστο υπόβαθρο.

Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ΕΕ, με σκληρά πληγείσες χώρες του νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να διαμαρτύρονται για έλλειψη αλληλεγγύης από βόρειους εταίρους τους, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί