Η Ελβετία υιοθετεί τις κυρώσεις της ΕΕ στα προϊόντα πολυτελείας κατά της Ρωσίας

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα πολυτελείας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων, διευρύνοντας τις κυρώσεις σε βάρος των πολυτελών προϊόντων, κάτι που η ελβετική κυβέρνηση θα υιοθετήσει με τη σειρά της.

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα πολυτελείας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πως ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να πληγούν σε αυτήν τη χώρα, διάσημη για τα ρολόγια της.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων, διευρύνοντας τις κυρώσεις σε βάρος των πολυτελών προϊόντων, κάτι που η ελβετική κυβέρνηση θα υιοθετήσει με τη σειρά της, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ελβετία, παρά την παραδοσιακή ουδετερότητά της, ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η νέα σειρά κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ «τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζει η ελβετική κυβέρνηση.

Η απαγόρευση εξαγωγών πολυτελών προϊόντων «αφορά μονάχα μια μικρή αναλογία των παγκόσμιων εξαγωγών της Ελβετίας», σημειώνει η κυβέρνηση. «Ορισμένες εταιρείες, αντιθέτως, θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό», παραδέχεται.

Η ωρολογοποιία είναι ο τρίτος τομέας εξαγωγών για την Ελβετία, πίσω από τη φαρμακευτική και τα ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμούς.

Η Ρωσία είναι η 17η αγορά εξαγωγών για τους κατασκευαστές ελβετικών ρολογιών. Το 2021, οι εξαγωγές τους ανέρχονταν σε 260 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (252 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδίας ωρολογοποιών, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 1,1% των εξαγωγών ελβετικών ρολογιών.

Οι εξαγωγές αποτελούν, εντούτοις, έναν μερικό δείκτη για τις πωλήσεις ρολογιών στους πλούσιους λάτρεις των πολυτελών ρολογιών σε αυτόν τον τομέα, όπου ένα μέρος των αγορών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια τουριστικών ταξιδιών. Οι πλούσιοι Ρώσοι ανήκουν στους μεγάλους λάτρεις της ωρολογοποιίας, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει ο ίδιος φωτογραφηθεί φορώντας πανάκριβα ρολόγια ελβετικών μαρκών.

Πριν ακόμη από τις κυρώσεις, πολλές μεγάλες ελβετικές εταιρείες είχαν ήδη λάβει μέτρα και είχαν αναστείλει τις εξαγωγές τους, για παράδειγμα η Rolex. Την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης των Tissot, Omega και Breguet, έκλεισε τις μπουτίκ του στη Ρωσία, αφότου διέκοψε τις εξαγωγές του μία εβδομάδα πριν.

Ο κολοσσός πολυτελών ειδών Richemont, ιδιοκτήτης του οίκου κοσμημάτων Cartier και πολυτελών ρολογιών, όπως το IWC και Jaeger-LeCoultre, έχει αναστείλει επίσης τις εμπορικές δραστηριότητές του στη Ρωσία από τις 3 Μαρτίου.

photo unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί