Η ΕΕ επιθυμεί να επανέλθουν οι δασμοί σε γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία

Η ΕΕ επιθυμεί να επαναφέρει δασμούς σε μεγάλες ποσότητες ορισμένων γεωργικών προϊόντων προερχόμενα από την Ουκρανία προκειμένου να στηρίξει τους ευρωπαίους αγρότες.

Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σχετικά στις Βρυξέλλες σήμερα (20.03.24) τα χαράματα, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, τα συγκεκριμένα προϊόντα της Ουκρανία είναι τα αυγά, τα πουλερικά, η ζάχαρη, ο αραβόσιτος, η βρώμη, το πλιγούρι και το μέλι.

Στο μέλλον, πρόκειται να υπάρξει μια συγκεκριμένη ποσόστωση αυτών των προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται αφορολόγητα στην ΕΕ.

Μόλις συμπληρωθεί αυτή η ποσότητα, θα πρέπει να καταβληθούν εκ νέου δασμοί. Προς το παρόν, δεν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται δασμοί στις εισαγωγές σιταριού, αν και θα είναι δυνατή η λήψη μέτρων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Με βάση την προσωρινή συμφωνία, οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Η ΕΕ είχε αναστείλει τους δασμούς μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα χρειάζεται να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Με τη σχεδιαζόμενη επαναφορά των εμπορικών περιορισμών για ορισμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία άνω μιας ορισμένης ποσότητας, η ΕΕ κινείται και πάλι εναντίον των γεωργών. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών, η Επιτροπή της ΕΕ είχε ήδη επιτρέψει προσωρινά λιγότερο αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των αγροτών στην ΕΕ, οι αγρότες, ειδικά από την Πολωνία, είχαν ζητήσει αλλαγές στην ουκρανο – ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.

Οι Πολωνοί αγρότες επικρίνουν εδώ και μήνες την εισαγωγή φθηνότερων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία θέλοντας π.χ. να αποτρέψουν το φθηνότερο ουκρανικό σιτάρι να φτάσει στην εγχώρια αγορά.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί