Η Ε.Ε. θα ανακοινώσει σχέδιο κοινής έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών και αμυντικών δαπανών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας σχέδιο για την κοινή έκδοση ομολόγων, το οποίο θα είναι πιθανόν πολύ μεγάλης κλίμακας,

για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών, καθώς η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση της προετοιμασίας που γίνεται, η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 10-11 Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση των ομολόγων και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν με αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που δημιουργεί η κρίση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Στο σχέδιο θα εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει τα ομόλογα και στη συνέχεια θα διαθέτει τα έσοδα στις χώρες – μέλη με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση δαπανών στους συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, μία επιλογή είναι η διάρθρωση του σχεδίου να είναι αντίστοιχη με αυτή του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης μετά την πανδημία.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί