• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Δύση απαιτεί από τη Λευκορωσία να σταματήσει τις διακοπές πρόσβασης στο ίντερνετ

Η Δύση απαιτεί από τη Λευκορωσία να σταματήσει τις διακοπές πρόσβασης στο ίντερνετ

LUKASENKO
Κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν, την Πέμπτη (17/09), οι ΗΠΑ και άλλες 28 χώρες με την οποία ζητούν να σταματήσουν στη Λευκορωσία οι διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Είκοσι εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων κράτη της Ευρώπης, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, υπέγραψαν, την Πέμπτη (17/09), κοινή δήλωση με την οποία απαιτούν από τη Λευκορωσία να σταματήσει τις διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο, παρότι τόσο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο όσο και η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας «βλέπουν» αμερικανικό δάκτυλο πίσω από τις ταραχές.

Κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν, την Πέμπτη (17/09), οι ΗΠΑ και άλλες 28 χώρες με την οποία ζητούν να σταματήσουν στη Λευκορωσία οι διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, 25 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο «να απέχει από το κλείσιμο του διαδικτύου και το μπλοκάρισμα ή το φιλτράρισμα των υπηρεσιών και να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της Λευκορωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μάλιστα, στη σχετική κοινή ανακοίνωση τονίζεται:

«Εμείς, οι υπογράφοντες, ανησυχούμε βαθιά και καταδικάζουμε την πρόσφατα αναφερόμενη και συνεχιζόμενη χρήση μερικών και ολοκληρωτικών διακοπών του διαδικτύου, καθώς και τον στοχευμένο αποκλεισμό περιεχομένου, από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας μετά τις δόλιες προεδρικές εκλογές του 2020 στη Λευκορωσία».
Ακόμα, επισημαίνεται:

«Η διακοπή και ο αποκλεισμός ή το φιλτράρισμα των υπηρεσιών περιορίζουν αδικαιολόγητα τα δικαιώματα της ειρηνικής συνέλευσης και των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, ειδικά όταν στερούνται διαδικαστικής δικαιοσύνης και διαφάνειας. Σε συνδυασμό με περιοριστικά μέτρα και εκφοβισμό εναντίον υποψηφίων της αντιπολίτευσης και τις μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις μελών και δημοσιογράφων της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας, οι ενέργειες περιορισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πλατφορμών ψηφιακών επικοινωνιών, διαβρώνουν περαιτέρω τον πολιτικό χώρο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με τη στάση μας τον λαό της Λευκορωσίας, που υψώνει τη φωνή του παρά τα καταπιεστικά μέτρα και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τον κρίσιμο και κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην έκκληση για δικαιοσύνη και λογοδοσία».
Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Αυγούστου, ο Λουκασένκο επανεξελέγη για έκτη θητεία, αλλά ξέσπασαν διαδηλώσεις με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται πως η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια ήταν η νικήτρια των εκλογών.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Βιετνάμ και η Κούβα, μεταξύ άλλων κρατών, έχουν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των λευκορωσικών προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, όσα κράτη υπογράφουν την προαναφερθείσα κοινή ανακοίνωση, έχουν απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο έχει δηλώσει το εξής σε ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης:

«Γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά τα δίκτυα στο Telegram. Είναι οι Αμερικανοί. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό δεν αφορά στη Λευκορωσία. Ο κύριος στόχος τους είναι η Ρωσία! Γι’ αυτό μείνετε σε εγρήγορση».
Μάλιστα, την Τετάρτη (16/09), η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας έφτασε σε ανάλογο συμπέρασμα, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων στη Λευκορωσία και εκείνων στη Βενεζουέλα και στη Συρία, όπου οι ΗΠΑ προσπάθησαν, επίσης, να επιβάλουν κρυφά την αλλαγή του καθεστώτος.

Το Bloomberg ανέφερε, στις 28 Αυγούστου, ότι το Μινσκ χρησιμοποιούσε τεχνολογία που κατασκευάστηκε από την Sandvine Inc., μια εταιρεία των ΗΠΑ, για να εμποδίσει την πρόσβαση σε τμήματα του διαδικτύου.

sputnik/ photo video screenshot