Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα μετάσχει στην σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί στις 15 Ιουνίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η Χάρις θα υπογραμμίσει στη σύνοδο “τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν – Χάρις να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εγγυηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, βασισμένη στην κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητα και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καλέσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει μόλις πριν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία, να παρατείνει τη διαμονή του στην Ευρώπη και να πάει ο ίδιος στην Ελβετία.

Ο 81 ετών Δημοκρατικός, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αποφάσισε ωστόσο να επιστρέψει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα για να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων στην Καλιφόρνια, παρουσία μεταξύ άλλων των σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ και Τζούλια Ρόμπερτς.

Η Κάμαλα Χάρις σκοπεύει να “επιβεβαιώσει την υποστήριξη των Αμερικανών στον ουκρανικό λαό που αμύνεται κατά της ρωσικής επιθετικότητας”.

Η Χάρις θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ – που είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας – μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Περισσότερες από εκατό χώρες και οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να μετάσχουν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία.

Η Κίνα εκτιμά ότι θα της είναι “δύσκολο” να συμμετάσχει στη σύνοδο, εάν δεν προσκληθεί η Μόσχα.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί