• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Β. Κορέα εισπράττει εκατομμύρια πουλώντας παράνομα κάτι που δεν σας περνά από το μυαλό

H Β. Κορέα εισπράττει εκατομμύρια πουλώντας παράνομα κάτι που δεν σας περνά από το μυαλό

Δεν πάει ο νους σας...

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Λούκας Κούο και η Λώρεν Σουνγκ παρατήρησαν κάτι που τους κίνησε την περιέργεια: πάνω από από 100 πλοία συγκεντρώθηκαν κοντά στην θαλάσσια περιοχή Χετζού της Βόρειας Κορέας.

Για λογαριασμό του Κέντρου Προηγμένων Μελετών Άμυνας (C4ADS) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, οι δύο αναλυτές παρακολουθούν την κυκλοφορία όχι μόνο στις θάλασσες της Βόρειας Κορέας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τί ανακάλυψαν οι 2 ερευνητές;

Μια τεράστια παράνομη επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν επιδίδεται σε λαθρεμπόριο… άμμου!

brown sand

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, τα έσοδα για το καθεστώς άγγιξαν τα 22 εκατ. δολάρια μόνο για το 2019!

Η εν λόγω αποκάλυψη έγινε όταν παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα συνολικά 279 πλοίων ανοιχτά της Βόρειας Κορέας, κάτι που φυσικά κίνησε τις υποψίες των αναλυτών, οι οποίοι ήξεραν ότι για δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο ορυκτών, όπλων, ναρκωτικών και υπό προστασία ζώων, οι Βορειοκορεάτες χρησιμοποιούσαν συνήθως λιγότερα πλοία.

Γιατί η επιχείρηση αυτή είναι παράνομη, θα πει κανείς;

Ο λόγος είναι ότι η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται από τα τέλη του 2017 να κάνει εξαγωγές άμμου και άλλων παρόμοιων υλικών, μετά από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών!

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την Πιονγιάνγκ να στείλει στο εξωτερικό περίπου 1 εκατ. τόνους άμμου μόλις το προηγούμενο έτος.

Η άμμος, που υπάρχει σε αφθονία στη φύση, είναι βασικό συστατικό για υλικά όπως τσιμέντο, γυαλί κ.α., και η ετήσια κατανάλωσή της ανέρχεται σε 50 εκατ. τόνους.


photo: video screenshot