«Ο ηγετικός ρόλος του (πρώην) προέδρου (των ΗΠΑ Τζίμι) Κάρτερ συνέβαλε σημαντικά στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ιδίως χάρη «στις ιστορικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ», καθώς και «τη συνθήκη SALT II» και «τις συμβάσεις για τη Διώρυγα του Παναμά», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση χθες Κυριακή πως ο πρώην αρχηγός του αμερικανικού κράτους απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών.
Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμενε στρατευμένος «στη διεθνή ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα» καιρό αφού εγκατέλειψε το αξίωμα, διαδραματίζοντας «ρόλο κλειδί στη μεσολάβηση σε συγκρούσεις, στην παρατήρηση εκλογικών διαδικασιών, στην προώθηση της δημοκρατίας και στην πρόληψη και στην εξάλειψη ασθενειών», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.
«Αυτές και άλλες προσπάθειες οδήγησαν στο να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» το 2002, συμπλήρωσε ο κ. Γκουτέρες, εξαίροντας τον εκλιπόντα που «βοήθησε να προχωρήσει το έργο των Ηνωμένων Εθνών».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-REUTERS POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού στα Χανιά – Συνελήφθησαν 3 άτομα
- Χωρίς τέλος οι διωγμοί των χριστιανών στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί από επίθεση ενόπλων, απήγαγαν ιερέα και πιστούς
- Άρης-ΠΑΟΚ: Ξεκίνησε το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης
- Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Η ανηψιά της Lollobrigida κέρδισε το Χρυσό… αλλά ο γιος της έκλεψε την παράσταση! vid
- Τρίκαλα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για πώληση τσιγάρων σε ανήλικους
- Ανησυχία για τον «απρόβλεπτο» Πούτιν
- ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση
- Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του επιτελείου του Βρετανού πρωθυπουργού λόγω Έπσταϊν – Τι δήλωσε ο Στάρμερ
- Εκδήλωση ΥΠΕΞ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας









