«Από την αρχή της θητείας μου, έχω δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωσή του μετά το τέλος της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Σήμερα ήταν μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», τόνισε. «Οι συζητήσεις αυτές διεξήχθησαν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, με τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για πρόοδο και συνέχιση του διαλόγου».
Όπως επεσήμανε, Τατάρ και Χριστοδουλίδης συμφώνησαν στην ακόλουθες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης: άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης, ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη και αποκατάσταση των νεκροταφείων.
«Συμφωνήσαμε να έχουμε με αυτή τη μορφή την επόμενη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και θα διορίσω έναν προσωπικό απεσταλμένο για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα», τόνισε.
Όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από το Κραν Μοντάνα από το 2017 μέχρι σήμερα, «δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος σε καμία πτυχή».
«Σήμερα, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος», υπογράμμισε. «Και ελπίζω ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή οι πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την απόφαση να υπάρξει πολύ σύντομα μια επόμενη συνάντηση και την αποδοχή από όλους του διορισμού ενός [προσωπικού] απεσταλμένου για την Κύπρο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, καταδεικνύει την αίσθηση δέσμευσης και την αίσθηση του επείγοντος που πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για μια νέα ατμόσφαιρα».
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει η Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ειδική απεσταλμένη, επεσήμανε: «θα διορίσω έναν νέο [προσωπικό] απεσταλμένο. Δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Πριν από τη συνάντηση, δεν ήξερα καν αν θα μπορούσα να διορίσω απεσταλμένο».
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Ν. Σταμούλης / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-REUTERS POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνελήφθη 48χρονος που ανήρτησε φωτογραφία με πιστόλι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης
- Η Κίρα Νάιτλι λέει ότι «τρελάθηκε» από την ξαφνική δημοσιότητα και εγκατέλειψε το Χόλιγουντ
- Ο Ίθαν Χοκ για το Black Phone2: «Θα ήθελα να πάω στην κόλαση με τον Άρπαγα», vid
- Οι Ρώσοι προετοιμάζουν τον πλανήτη για εμφάνιση «νέων οπλικών συστημάτων», video
- Η Ρόζι Ο’Ντόνελ για τον Κιάνου Ριβς: Τόσο καλόκαρδος αλλά ο χειρότερος καλεσμένος μου
- Φαντασμαγορικά σόου αποκλειστικά από drones, vid
- Φιγούρες φυσικού μεγέθους φέρνουν τον Μ. Αλέξανδρο στο σήμερα στο Ωραιόκαστρο, vid
- Παπαστεργίου: Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη νέα ψηφιακή εποχή
- Γνωρίστε το Δελφίνι του Κόμερσον, το “Panda” του ωκεανού! ΒΙΝΤΕΟ
- Λύση στο Αιγαίο «όσο είναι στην εξουσία ο Μητσοτάκης» θέλουν οι Τούρκοι
Κύρια Θέματα

















