Γκάνι: Συγγνώμη που έφυγα από το Αφγανιστάν – Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου

Τη δική του ερμηνεία για τη φυγή του από το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν έθεταν υπό τον έλεγχό τους την μία πόλη μετά την άλλη μέχρι και την Καμπούλ, δίνει ο Ασράφ Γκάνι.

Εξηγήσεις στον λαό του Αφγανιστάν έδωσε ο πρώην πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, που εγκατέλειψε την Καμπούλ -κακήν κακώς- μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν. Σε δήλωσή του ο Γκάνι επισημαίνει πως εγκατέλειψε την αφγανική πρωτεύουσα όπως τον συμβούλευσαν οι φρουροί του, ώστε να μην υπάρξουν συγκρούσεις και αιματοχυσία στο έδαφος της Καμπούλ.

«Χρωστάω στον Αφγανό λαό μια εξήγηση για την απότομη αποχώρησή μου από την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν εισήλθαν απροσδόκητα στην πόλη. Έφυγα μετά από παρότρυνση της ασφάλειας του παλατιού που με συμβούλεψε ότι με την παραμονή μου υπήρχε κίνδυνος να ξεσπάσουν φρικτές μάχες στους δρόμους» επεσήμανε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η χώρα είχε υποφέρει κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της δεκαετίας του 1990 και η αποχώρησή του από την Καμπούλ «ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου».

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος πίστεψε πως «ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσω την Καμπούλ και τους έξι εκατομμύρια πολίτες της».

Παράλληλα, τόνισε πως δεν ήταν στην πρόθεσή του να εγκαταλείψει ποτέ τον λαό ή τα πλάνα για το μέλλον του Αφγανιστάν «μετά από 20 χρόνια για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, ευημερούμενου και κυρίαρχου κράτους».

«Ζητώ συγγνώμη από τον Αφγανικό λαό που δεν θα μπορούσα να το κάνω να τελειώσει διαφορετικά. Η δέσμευσή μου απέναντι στον Αφγανικό λαό δεν κλονίστηκε ποτέ και θα με καθοδηγεί για το υπόλοιπο της ζωής μου» ενώ χαρακτήρισε ως αβάσιμους ισχυρισμούς και ψευδείς τις καταγγελίες πως έφυγε με βαλίτσες γεμάτα δολάρια.

(sputniknews. gr / photo: screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί