Ένας αγροτικός γιατρός ταξιδεύει μίλια σε σκληροτράχηλα εδάφη με γάιδαρο, υπομένοντας το κρύο, τη βροχή, τον άνεμο και την εξάντληση, για να επισκεφτεί αρκετές δεκάδες οικογένειες διάσπαρτες στο ψηλότερο βουνό στα βόρεια της Αργεντινής .
Ο Δρ. Jorge Fusaro έχει οργανώσει ιατρικές περιηγήσεις τρεις φορές το χρόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Cerro Chañi στο Jujuy. Το Chañi θεωρείται ιερό βουνό από τους ιθαγενείς Kolla που ζουν εκεί. Έχει ακραίες θερμοκρασίες, χιονισμένες κορυφές όλο το χρόνο και φιλοξενεί ζώα γεμάτα συμβολισμούς, όπως το πούμα και ο κόνδορας.
Ο Φουσάρο είναι ο μόνος γιατρός που βλέπουν πολλοί άνθρωποι. Οι γιατροί μπορεί να είναι οι μόνοι εκπρόσωποι του κράτους που έφτασαν σε αυτή την ορεινή περιοχή. Δεν υπάρχουν σχολεία, αστυνομία ή ταχυδρομικές υπηρεσίες. Ο Fusaro όχι μόνο περιθάλπει τους κατοίκους και αφήνει αρκετά φάρμακα για τα κιτ πρώτων βοηθειών τους, τους βοηθά επίσης με γραφειοκρατικά έγγραφα, λειτουργεί ως ταχυδρομικός μεταφορέας για την παράδοση σημαντικών εγγράφων σε συγγενείς στην πόλη και οργανώνει εκπαιδευτικές συνεδρίες, μεταξύ άλλων εργασιών.
«Γνωρίζοντας ότι η ιατρική μας εργασία έδωσε σε αυτές τις κοινότητες μια καλύτερη ζωή γεμίζει την καρδιά μου. Αν δεν πάμε εμείς, κανείς δεν θα πάει», αντικατοπτρίζει ο 38χρονος γιατρός. Ανησυχεί ότι οι κυβερνητικές περικοπές θα καταστήσουν αδύνατα τα μελλοντικά ταξίδια. Αναγκάστηκε ήδη να ακυρώσει ένα ταξίδι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Για μερικούς ανθρώπους, η άφιξή του είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται γιατρό. Είναι έκπληκτοι που επιστρέφει συνέχεια.
Είναι σχεδόν μεσημέρι και ο ήλιος πέφτει στα 3.600 μέτρα (11.800 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Ovejería, έναν οικισμό όπου παραμένουν μόνο η 67χρονη Doña Virginia Cari, ο σύζυγός της Eustaquio Balderrama και ο γιος τους Panchito. Μέσα σε μια πλίθινα κουζίνα με αχυρένια στέγη, ο Fusaro ψιλοκόβει κρεμμύδια και καθαρίζει πατάτες για να βοηθήσει τη Βιρτζίνια να προετοιμάσει το μεσημεριανό γεύμα. Τη ρωτάει για τις καθημερινές της δουλειές, τα ζώα της, την υγεία του συζύγου της, τον καιρό, τα παιδιά της που ζουν μακριά και τα φαρμακευτικά της φυτά.
«Αξιοποιούμε στο έπακρο τον σύντομο χρόνο που περνάμε στις κοινότητες βλέποντάς τους πως προσπαθούν να ζήσουν κόβοντας ξύλα ή περπατώντας για ώρες για να φέρουν νερό», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες και τις ανησυχίες τους, τον πόνο στο γόνατο ή την πλάτη τους. Εάν δεν έχουν κρεβάτι και χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε σε ένα δέρμα προβάτου, το κάνουμε αν έχουν σούπα μόνο το βράδυ, πίνουμε σούπα.
Η Ντόνα Βιρτζίνια λέει ότι είναι σημαντικό για εκείνη και την οικογένειά της να επισκέπτονται αυτόν τον αγροτικό γιατρό μερικές φορές το χρόνο.
“Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω τον γιατρό να φτάνει με το μουλάρι του. Φέρνει τα φάρμακα που παίρνουμε εδώ για μήνες”, είπε. «Η δουλειά με τα ζώα είναι δύσκολη, είμαστε μεγάλοι και το σώμα μας πονάει».
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραμπ: Θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα κατά του ISIS αν δεχθούμε ξανά επίθεση
- Τσατραφύλλιας: “Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας…”, θα καθορίσει τον καιρό τα Χριστούγεννα
- Εν κινήσει ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες – Σώος βγήκε από το όχημα ο οδηγός, vid
- Συρία: Επίθεση του ISIS με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες, vid
- Αποκρυπτογραφήθηκε κώδικας χιλιετιών: Ερευνητής έλυσε το μυστήριο της γραφής των Χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας
- Συνομιλίες στο… «πόδι» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ο Πούτιν, vid
- Για επίθεση σε ακόμα ένα τουρκικών συμφερόντων πλοίο μιλούν οι Ουκρανοί, vid
- Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα
- Συνελήφθη στο Αιγάλεω 28χρονος καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΕΒΡΟΣ
ΔΥ[Α
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ









