Γιατί η Αυστραλία άλλαξε τον εθνικό της ύμνο!

Σε αλλαγή του εθνικού της ύμνου – έστω και κατά μία λέξη – προχώρησε η Αυστραλία προκειμένου να αντικατοπτρίζει καλύτερα το παρελθόν της πριν την αποικιοκρατία.

Η κίνηση της κυβέρνησης της Αυστραλίας αποσκοπεί στο να αναγνωρίσει με τον εθνικό ύμνο περισσότερο τον ρόλο, την ιστορία και των πολιτισμό των Αβοριγίνων. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη στροφή του ύμνου «Προχώρα, όμορφη Αυστραλία», θα αλλάξει από «είμαστε νέοι και ελεύθεροι», σε «είμαστε ενωμένοι και ελεύθεροι». «Ήλθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ενότητα θα αντανακλάται πληρέστερα στον εθνικό μας ύμνο», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία είναι «η πιο επιτυχημένη πολυπολιτισμική χώρα στη Γη». Και περιέλαβε το νέο στίχο σε ανάρτησή του στο Twitter, με την οποία έστειλε ευχές για το νέο έτος στους συμπολίτες του.

Η αλλαγή ισχύει από χθες, δύο μήνες μετά τη συμπάθεια που εξέφρασε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν για τους αυτόχθονες Αυστραλούς, που διαμαρτύρονταν ότι ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας δεν αντανακλά τα 60.000 χρόνια της ιστορίας τους.

Ο αρμόδιος για τους αυτόχθονες Αυστραλούς υπουργός – και πρώτος αυτόχθων που εξελέγη βουλευτής στη χώρα – Κεν Ουάιατ έκανε λόγο για μια «μικρή αλλαγή με μεγάλη σημασία». Ωστόσο, η επίσης αυτόχθων καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μέγκαν Ντέιβις, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της επειδή η κυβέρνηση της Αυσταλίας δεν διαβουλεύτηκε με τους ιθαγενείς προτού προχωρήσει στην αλλαγή. «Είναι απογοητευτικός ο τρόπος που τέλειωσε το 2020 και ξεκίνησε το 2021 μ’ αυτά που έγινα για μας, χωρίς εμάς», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας, στην προηγούμενη μορφή του, υιοθετήθηκε το 1984.

iefimerida/ photo video screenshot