Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Πέμπτη τους βομβαρδισμούς της Τρίτης στη Ντόχα, χωρίς αξιοσημείωτα να κατονομάσει τη χώρα που τους εξαπέλυσε, το Ισραήλ, καλώντας σε «αποκλιμάκωση», ενώ το Κατάρ διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τον «διπλωματικό ρόλο» του για να επιτευχθεί ειρήνη.
Σε δήλωση που απαιτούσε ομοφωνία των 15 κρατών μελών του για να εγκριθεί, επομένως συγκατάθεση των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, το ΣΑ εξέφρασε την «καταδίκη» του για «τα πρόσφατα πλήγματα στη Ντόχα, στο έδαφος μεσολαβητή – κλειδιού» και επαναβεβαίωσε την «υποστήριξή του στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα του Κατάρ».
Τονίζοντας τη «σημασία της αποκλιμάκωσης», το κείμενο εκφράζει «αλληλεγγύη» στο εμιράτο κι επιμένει στον «ζωτικής σημασίας ρόλο του στις προσπάθειες μεσολάβησης στην περιοχή μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ».
Ακόμη, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι «η απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς, και το τέλος του πολέμου και των δεινών στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να παραμείνουν απόλυτη προτεραιότητα».
Η επιδρομή του Ισραήλ είχε στο στόχαστρο στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που συνεδρίαζαν σε κτίριο στην καρδιά της πρωτεύουσας του εμιράτου.
Όλα δείχνουν πως το Ισραήλ πέτυχε ακόμα έναν στόχο του.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, που ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη για να είναι παρών στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ, εξήρε τη δήλωση υποστήριξης και πρόσθεσε πως «πιστεύει απόλυτα στην μεσολάβηση».
«Θα συνεχίσουμε τον ανθρωπιστικό και διπλωματικό ρόλο μας, χωρίς δισταγμό, για να σταματήσουμε το λουτρό αίματος», τόνισε ακόμη, ενώ την προηγουμένη είχε πει πως η χώρα του θα «επανεξέταζε» τον ρόλο του μεσολαβητή που διαδραματίζει εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Ταυτόχρονα, δεν θα ανεχτούμε καμιά επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας μας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αντιδράσουμε με εργαλεία εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο δήλωσε θορυβημένη για τη νέα «τρομακτική κλιμάκωση».
«Η ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα δυνητικά ανοίγει νέο επικίνδυνο κεφάλαιο σε αυτή την καταστροφική σύγκρουση, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια», εξήγησε.
Παρά τα όσα ειπώνονται το Ισραήλ προχωρά κανονικά στην επίτευξη των στόχων του.
Πολλοί αναρωτιούνται αν οι αλλαγές που γίνονται στην Μέση Ανατολή θα γίνουν τελικά με ένα ισχυρό Ισραήλ να επιβάλλει τα θέλω του στο Παλαιστινιακό ή αν θα παρλεμβει αποφασιστικά η διεθνή κοινότητα.
Για την ώρα συμβαίνει το πρώτο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ημέρα εθνικού πένθους μεθαύριο Κυριακή στην Αυστραλία
- Αμερικανική αγορά: Η Ελλάδα αναδείχθηκε «Καλύτερος τουριστικός προορισμός» για πέμπτη συνεχή χρονιά
- Τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια – 27χρονος οδηγός μηχανής σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με τρόλεϊ
- Κ. Τσουκαλάς: Μετά τα τελεσίγραφα ήρθαν οι απειλές της κυβέρνησης κατά των αγροτών
- ΣΤΑΣΥ: Ενίσχυση των δρομολογίων του μετρό τις Κυριακές 21 και 28/12, που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά
- Κλιμακώνονται τα αγροτικά μπλόκα στη Μακεδονία
- Πρίγκιπας του Ντουμπάι δείχνει εντυπωσιακό κεραυνό να χτυπά το Μπουρτζ Χαλίφα, vid
- Πίεση του Τραμπ στον Ζελένσκι για να τελειώνει το θέμα της Ουκρανίας
- Η αποτίμηση Πούτιν για το 2025: «Έχουμε το πάνω χέρι στο μέτωπο, η Ουκρανία δεν θέλει ειρήνη» – LIVE
- Έχουν και τα ρομπότ-κούριερ στη Ρωσία τα απρόοπτά τους! ΒΙΝΤΕΟ









