«Για αυτό χτύπησαν οι Ουκρανοί το φράγμα της Χερσώνας»

Ο Scott Ritter σκιαγραφεί, κατά την άποψή του, γιατί δεν το έκαναν οι Ρώσοι και ποιό το κέρδος για Ουκρανία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Το φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Kakhovka υπέστη κρίσιμη ζημιά την Τρίτη, με το τείχος του να σπάει και να στέλνει μεγάλα κύματα νερού, αναγκάζοντας εκκενώσεις σπιτιών κατά μήκος των δύο πλευρών του ποταμού Δνείπερου και απειλώντας να αφήσει την Κριμαία και τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye χωρίς νερό. 

Ο Αμερικανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Scott Ritter, κατηγορεί τους Ουκρανούς για την επίθεση και εξηγεί το κίνητρο του Κιέβου για την στόχευση της υποδομής.

Όπως γράφει το Sputnik:

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ζητήσει η καθεμία έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν την επίθεση το πρωί της Τρίτης στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Kakkovka και κατηγορούν η μία την άλλη για αυτό που αμφότεροι συμφώνησαν ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Η Μόσχα πέρασε πάνω από ένα χρόνο προειδοποιώντας τον κόσμο για επιθέσεις στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής στην πόλη Novaya Kazkovka, όπου βρίσκεται το φράγμα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο στόχευσε το φράγμα για να του επιτρέψει να μεταφέρει δυνάμεις από το τμήμα της Χερσώνας που ελέγχεται από την Ρωσία σε άλλα μέτωπα. Ως αποδεικτικό στοιχείο κατονόμασε την κατασκευή αμυντικών θέσεων στην περιοχή. Ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών Scott Ritter λέει ότι υπάρχει ένας άλλος επιτακτικός λόγος: μια προσπάθεια να προσελκύσει νέα συμπάθεια το Κίεβο από την Δύση και να λυτρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους από την αυξανόμενη «κόπωση της Ουκρανίας» στο πλαίσιο της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου, ειδικά εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα.

«Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργηθεί μια πηγή διεθνούς αντιπαράθεσης», είπε ο Ρίτερ στο Sputnik. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη – η συλλογική Δύση, έχουν δείξει την τάση να αποδέχονται οτιδήποτε λέει η ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με ισχυρισμούς κατά της Ρωσίας, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Το είδαμε αυτό τον Απρίλιο του 2022, όταν η Ουκρανία δημιούργησε την διαμάχη για την σφαγή της Μπούτσα , κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι σφαγιάζουν άοπλους Ουκρανούς πολίτες στο προάστιο Μπούχα του Κιέβου. Αυτό έγινε προκειμένου η Δύση να απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη την 1η Απριλίου».

Ο Ρίτερ εξήγησε ότι εάν το μόνο που μπορεί να προσφέρει το Κίεβο [στην σύνοδο του Βίλνιους] είναι μια ακόμη ουκρανική ήττα με ελάχιστες ελπίδες να μπορέσει το ΝΑΤΟ να την αποτρέψει, η κατάσταση θα απειλούσε να γίνει «τρομερή» για το καθεστώς Ζελένσκι. Η δυτική υποστήριξη στο πρόσωπό του «τρίζει».

«Έτσι, αυτό που επιδιώκει να κάνει η Ουκρανία μέσω της καταστροφής του φράγματος Kahkovka είναι να δημιουργήσει μια νέα διαμάχη, μια νέα οργή, γύρω από την οποία ελπίζουν να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη για τον σκοπό τους, επιτρέποντας στην σύγκρουση να συνεχιστεί αναζωπυρώνοντας την συμπάθεια της Δύσης, έτσι ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία τόσο φορολογικά όσο και να παρέχει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που θα ήταν απαραίτητα για την ανοικοδόμηση του ουκρανικού στρατού μετά την αποτυχία αυτής της τρέχουσας αντεπίθεσης», είπε.

Αλλά ο Ritter δεν είναι σίγουρος ότι το τέχνασμα θα λειτουργήσει αυτή την φορά, λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχει «ευρεία αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ότι ο κύριος ένοχος σε αυτό είναι η Ουκρανία».

Γιατί όχι η Ρωσία;

Ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ προσέφερε επίσης έναν επιτακτικό λόγο σε σχέση με το γιατί η Ρωσία δεν θα μπορούσε να καταστρέψει το φράγμα Kakhovka, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο από την ουκρανική κυβέρνηση, τις δυτικές κυβερνήσεις και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης!

«Η Ρωσία προειδοποιεί για την πρόθεση της ουκρανικής κυβέρνησης να καταστρέψει το φράγμα Kakhovka εδώ και αρκετό καιρό», θυμάται ο Ritter. «Πίσω στον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Ρωσία έστειλε ένα μήνυμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση απειλούσε να καταστρέψει αυτό το φράγμα και ότι οι συνέπειες αυτού θα ήταν σοβαρές. Φαίνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει πράγματι ολοκληρώσει αυτή την αποστολή. Φυσικά η ουκρανική κυβέρνηση σπεύδει να κατηγορήσει την Ρωσία, λέγοντας ότι είναι οι Ρώσοι που το κατέστρεψαν αυτό. Αλλά τα στοιχεία όσον αφορά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις πυροβολικού εναντίον της δομής από τον ουκρανικό στρατό καθιστούν σαφές ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη».

«Η Ουκρανία διέπραξε μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού της, εναντίον της Ρωσίας, και μάλιστα εναντίον κάθε έθνους στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της καταστροφής του φράγματος Kakhovka. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο κόσμος γι’ αυτό;», καταλήγει ο Αμερικανός στρατιωτικός.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί