• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γι’ αυτό οι Ρώσοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο Ιντλίμπ της Συρίας – Σε αδιέξοδο η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Γι’ αυτό οι Ρώσοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο Ιντλίμπ της Συρίας – Σε αδιέξοδο η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ερντογάν νομίζει πως έχει μακριά ποδάρια, τα οποία ενδέχεται να του τα κόψουν...

Εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, η περιοχή της Μ. Ανατολής μαστίζεται από την κρίση στην Συρία, η οποία, εξαιτίας των ισλαμιστών που στρατολόγησαν Δύση και Τουρκία, οδήγησε μία σειρά καταστροφών σε μεγάλη κλίμακα. Εκτιμάται πως ο αριθμός των νεκρών σύριων πολιτών έφτασε πάνω από 207.000 χιλ. ανθρώπους.

Κατά το τελευταίο διάστημα, με αιτία την τουρκική επιχείρηση για την δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας βορειοδυτικά της Συρίας προς προστασία των τουρκικών συνόρων από τους Κούρδους, νέα σοβαρότερη ένταση, ξέσπασε στην περιοχή της Ιντλίμπ και τις γύρω επαρχίες.

Από την μία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ με την Ρωσία και από την άλλη οι ισλαμιστές με τουρκική υποστήριξη.

Η εν λόγω κλιμάκωση έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, κρίση στην «λυκοσυμμαχία» Τουρκίας-Ρωσίας.

Ο στρατός του Άσαντ, αφού απελευθέρωσε και ανακατέλαβε όλα τα χωριά και τους οικισμούς στην γύρω περιοχή της πόλης Χαλέπι από τους ισλαμιστές, προχώρησε όλο και πιο βόρεια, φτάνοντας στην Ίντλιμπ, με τις δύο πλευρές να δέχονται υποστήριξη από Μόσχα και Άγκυρα αντιστοίχως. Οι συριακές δυνάμεις δέχονται την εναέρια υποστήριξη των Ρώσων και την εδαφική στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν.

Όπως είναι φυσικό η Τουρκία έχει απογοητευτεί από την στάση της Ρωσίας και έχει προκληθεί διπλωματική, μέχρι στιγμής, ένταση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν κυνικός και ξεκάθαρος: «Η Ρωσία θα στηρίξει τον Συριακό Στρατό», με την Μόσχα να υποστηρίζει πως η Τουρκία αθετεί τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει, χωρίς να ενημερώσει το Κρεμλίνο, σχετικά με την μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Μόσχα αποκλείεται να υποχωρήσει στις τουρκικές απαιτήσεις στο Ιντλίμπ.

Γιατί αυτό;

Το Ιντλίμπ δεν είναι απλά μια εδαφική περιοχή, αλλά ο ζωτικός χώρος, η οπισθοφυλακή της Λαττάκειας (αεροπορική βάση) και της Ταρτούς (ναυτική βάση), όπου βρίσκονται οι δύο μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Μεσόγειο.

Αυτό, συν το γεγονός ότι εκεί συγκεντρώνονται όλες οι ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν σχέση με τον ISIS και όχι μόνο, καθιστά την ρωσική υποχώρηση αδύνατη και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία η οποία θεωρεί πως έχει «μακρά ποδάρια» και ενδεχομένως οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγκαστούν να της τα κόψουν.

ΦΩΤΟ Video screenshot