Γερμανικός τύπος: «Η Frontex περιμένει νέα μαζικά κύματα μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας»

Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται σε ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που καταγράφηκε τις τελευταίες 4 εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού,

ότι μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, και ιδιαίτερα μέσα από την πιο εύκολη θαλάσσια οδό προς τα ελληνικά νησιά.

Κατά το διάστημα αυτό για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν πέρασε ούτε ένας πρόσφυγας. Ενδεικτικός και ο τίτλος του άρθρου: «Μετά από 4 χρόνια η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέτυχε τον στόχο της».


Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την προϊστορία και τον στόχο αυτής της συμφωνίας και κάνει αναφορά στην νέα πρόσφατη κλιμάκωση, με την προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα στηρίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες.

«Την ίδια ώρα τα φουσκωτά έπλεαν ανενόχλητα» συνεχίζει η εφημερίδα στο άρθρο της.

«Την 1η Μαρτίου μετρήθηκαν 900 αφίξεις στα ελληνικά νησιά, περισσότερες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016. Την επομένη ήρθαν άλλοι 600. Με την αποφασιστική προστασία των συνόρων η ελληνική κυβέρνηση εμπόδισε νέα κλιμάκωση.

Από τις 3 Μαρτίου μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά, από τις 2 Απριλίου και για ένα μήνα δεν ήρθε ούτε ένας πρόσφυγας. Εκτός από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έλαβε η Τουρκία, τα οποία κάνουν ανέφικτη την πρόσβαση στη χώρα από αέρος και ξηρά ή την διέλευση μέσω της χώρας, φαίνεται ότι αιτία γι αυτήν τη μείωση είναι και επιπρόσθετα μέτρα αποθάρρυνσης διελεύσεων μέσω του Αιγαίου».

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά σε άρθρο της Καθημερινής, το οποίο περιγράφει την λεγόμενη στρατηγική της επιθετικής επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής, με τη ενεργοποίηση επιπλέον πλοίων της ελληνικής ακτοφυλακής και του ναυτικού.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από το τέλος Μαρτίου 2016 μέχρι τα τέλη του 2019 απελάθηκαν περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι το 2016 και 2017. Στο ίδιο διάστημα 25.000 Σύροι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν νόμιμα από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ», σημειώνεται στο άρθρο.

«Η κλειστή για την ώρα διέλευση προς την Ελλάδα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα και πάλι περισσότερο, γιατί σύμφωνα με τη Frontex αναμένονται και πάλι μαζικές κινήσεις προσφύγων προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στις επαρχίες των Δαρδανελλίων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης».

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί