Γερμανικός Τύπος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά: «Μόνη ελπίδα για αποκλιμάκωση, ο τουρισμός»

Στο θέμα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα.

Στις πιθανότητες ένοπλης εμπλοκής στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας κάνει αναφορά ο γερμανικός Τύπος, δίνοντας έμφαση και στην επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μια γερμανική εβδομάδα στην Ελλάδα ξεκινά σε λίγες ημέρες και όσοι διαθέτουν γερή μνήμη, δεν θα θυμούνται σε επισκέψεις δύο ανώτατων αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης στη χώρα σε απόσταση λίγων μόνο ημερών.

Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση επανέρχεται αναλυτικά στην επικοινωνιακή επίθεση ενημέρωσης του Έλληνα πρωθυπουργού στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών και το τετ-α-τετ με τον Όλαφ Σολτς με φόντο την πρόφατη κλιμάκωση των λεκτικών επιθέσεων και τις απειλές από την πλευρά της Τουρκίας.

Απειλείται ένοπλη αντιπαράθεση στη Μεσόγειο;
«Απειλείται στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο; Ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και το Βερολίνο θεωρούν πιθανό ότι Τουρκία και Ελλάδα θα κάνουν πόλεμο μεταξύ τους, θα είχαν να χάσουν πολλά και οι δύο σε μια τέτοια διένεξη.Αλλά ότι οι εντάσεις σύντομα θα μειωθούν, ούτε αυτό φαίνεται πιθανό. Και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογικό ρυθμό. Βέβαια επίσημα οι εκλογές θα γίνουν το 2023, αλλά θα μπορούσαν να μεταφερθούν για φέτος» αναφέρει ο συντάκτης.

«Ο Ερντογάν ιδίως θα πρέπει να ανησυχεί για την επανεκλογή του μετά από 20 χρόνια στην εξουσία λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εθνικιστές ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν τηρώντας σκληρή στάση απέναντι στον ορκισμένο εχθρό τους.

Ελπίδα για αποκλιμάκωση έρχεται προς το παρόν μόνο από τον τουρισμό. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ελπίζουν ότι θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι. Πολεμικά στο Αιγαίο δεν θα ήταν η σωστή διαφήμιση» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Εισβολή» πλούσιων Ρώσων στην Αττάλεια
Η Αττάλεια είναι ένας θελκτικός προορισμός για τουρίστες, αλλά όχι μόνο. Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung πλούσιοι Ρώσοι αγοράζουν καλοκαιρινά θέρετρα, κάτι που ωθεί προς τα πάνω τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ρωσική ζήτηση για ακίνητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη» γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Για πρώτη φορά οι Ρώσοι βρίσκονται στην κορυφή των αγοραστών που παραδοσιακά μονοπωλούνταν από Ιρανούς και Ιρακινούς.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 2.687 πωλήσεις σε Ρώσους αγοραστές, πάνω από τις μισές σε σχέση με ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά. Μεσίτες αναφέρουν ότι πλούσιοι Ρώσοι φέρνουν χρήματα για να τα ασφαλίσουν, ορισμένοι ακόμη έρχονται και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους.

Έτσι η Τουρκία, που θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία και δεν διακόπτει τα αεροπορικά ταξίδια με τη Μόσχα, προσφέρει και την τουρκική υπηκοότητα ως πρόσθετο κίνητρο, εάν η επένδυση σε ακίνητα υπερβαίνει τα 250.000 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, το όριο πρόκειται να αυξηθεί στα 400.000 δολάρια, ο πληθωρισμός δεν σταματά ούτε μπροστά στην υπηκοότητα. Η υποτίμηση της λίρας εξυπηρετεί τους ξένους, αφού πρέπει να υπολογίζουν λιγότερα δολάρια και ευρώ για τις επενδύσεις τους σε λίρες.

100 ημέρες πολέμου για εξοπλισμό 100 δις ευρώ
Τόσες ημέρες χρειάστηκε η γερμανική κυβέρνηση μέχρις ότου περάσει χθες με συντριπτική πλειοψηφία το ειδικό ταμείο 100 δις ευρώ για τον οπλικό εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, κάτι αδιανόητο πριν από 100 ημέρες. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας προκάλεσε μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη, είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Αυτήν την πραγματικότητα σχολιάζει ο τύπος σε όλες τις πτυχές της. «Όχι μόνο επί καγκελαρίας Σρέντερ αλλά και επί εποχής Μέρκελ η γερμανική πολιτική ήταν τόσο πολύ προσηλωμένη στο μέρισμα ειρήνης, ώστε οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατάντησαν πτωχοκομείο» σχολιάζει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Στο τέλος ήρθε η αποκαλυπτική έκθεση του επιθεωρητή του γερμανικού στρατού με τη διαπίστωση ότι ‘μας τελείωσαν τα χρήματα’. Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Ο εγκληματικός πόλεμος εξόντωσης του Πούτιν δυσκολεύει ακόμη και τους πρώην ειρηνιστές να συνηγορήσουν υπέρ του αφοπλισμού».

Το δίλημμα περιγράφει πολύ γλαφυρά ο σχολιαστής της Neue Osnabrücker Zeitung. «100 δις ευρώ για πυρομαχικά και βομβαρδιστικά; Τόσα σχολεία θα μπορούσαν να ανακαινιστούν με τα χρήματα, τόσες ερειπωμένες γέφυρες θα μπορούσαν να επισκευαστούν, τόσο νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούσε να πληρωθεί καλύτερα. Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ενδοιασμούς για τη δαπάνη τόσων χρημάτων για εξοπλισμούς. Ποιος δεν θα συμφωνούσε μαζί τους … Κι όμως η απόφαση είναι σωστή, γιατί είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση στη νέα πραγματικότητα»

DW/ newsbomb/ photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί