Γερμανική καταγγελία: «Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν τον αγωγό που θα μας συνδέσει με τη Ρωσία»

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι «κατέγραψε μετά λύπης» της τα σχέδια των ΗΠΑ

να διευρύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν εναντίον του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη γερμανική αγορά.

«Οι νέες κυρώσεις θα αποτελούσαν σοβαρή ανάμιξη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην εθνική κυριαρχία (των χωρών μελών) της ΕΕ», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που βάζουν στο στόχαστρο το έργο της κατασκευής του Nord Stream 2 υιοθετήθηκαν αρχικά στα τέλη του 2019 και καθυστέρησαν την ολοκλήρωσή του, που κανονικά θα καταγραφόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Το πακέτο των κυρώσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση του Τραμπ να στρέφεται εναντίον των πλοίων που εγκαθιστούν τις σωληνώσεις στη Βαλτική Θάλασσα και όλων των αλλοδαπών οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο.

Αυτόν τον μήνα γερουσιαστές που ανήκουν και στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα των ΗΠΑ κατέθεσαν νέο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν πλοία για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο, για παράδειγμα σκάφη που συμμετέχουν στη διάνοιξη υποθαλάσσιων τάφρων για την εγκατάσταση των σωληνώσεων.

Η Ουάσινγκτον ερίζει ότι ο νέος αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανησυχία που συμμερίζονται η Ουκρανία και κάποια κράτη μέλη, όπως η Πολωνία.

Η Μόσχα αντιτείνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποπειράται να εμποδίσει το έργο ώστε να εξασφαλίσει πως αμερικανικές εταιρείες που πωλούν φυσικό αέριο θα αυξήσουν τις εξαγωγές στην αγορά της ΕΕ σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσφέρει η Ρωσία.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί