Η Γερμανία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που εξέτασε η Υπηρεσία, εάν ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως το τρέχον διάστημα, εάν υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες, η Γερμανία θα έχει σχετικά ομαλή χειμερινή περίοδο.
Επιπλέον, πρέπει οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 70%, να διατηρήσουν πληρότητα 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επισημαίνεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
Σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, η Υπηρεσία, αφού ανακοινώσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (σ.σ.: αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο), θα κατανείμει στη συνέχεια το διαθέσιμο αέριο βάσει της ιεράρχησης των αναγκών.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό το στάδιο μπορεί να αποφευχθεί — με περαιτέρω περιορισμό των όγκων διαμετακόμισης. Σε αυτό το σενάριο βέβαια, διευκρινίζεται, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού τον χειμώνα 2023-24.
Τα κρατίδια απαιτούν πλέον ενημέρωση και λόγο στην εφαρμογή του τρίτου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
«Λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέξει τα κρατίδια στον καθορισμό των βασικών γραμμών για την ιεράρχηση της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε στη Welt ο δήμαρχος/κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο γερουσιαστής Οικονομίας του Βερολίνου Στέφαν Σβαρτς δήλωσε ότι «σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Δικτύων θα επηρεάσουν τα κρατίδια, για αυτό και θα πρέπει να εμπλακούν σοβαρά κι αυτά» στη διαδικασία λήψης τους.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Το βαπόρι απ’ την Περσία…” – Η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι του Τσιτσάνη
- Κλιμάκωση αγροτικών κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς σε Τελωνείο Κακκαβιάς και λιμάνι Ηγουμενίτσας
- Μαρινάκης: Όσα είπε για αγρότες, Φαραντούρη, κόμμα Καρυστιανού και Βαρουφάκη
- Ένα δωμάτιο, ένα βιβλίο – Το πιο παράξενο βιβλιοπωλείο στον κόσμο είναι στην Ιαπωνία και σας βγάζει από τα διλήμματα
- Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών – Κανονικά στους πάγκους τους οι παραγωγοί την Παρασκευή
- Ήπειρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους για έντονα καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα
- Μόσχα εναντίον Ουάσινγκτον – Όσα συνέβησαν παραπέμπουν σε δεξιάς απόχρωσης «Ψυχρό Πόλεμο»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο μόλις έγινε 300 ετών – Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καρδίτσας – Με τα τρακτέρ τους στον Μπράλο από Πέμπτη πρωί
- Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής Ε.Ε. (upd)









