Γερμανία: Στη φυλακή μια 60χρονη γυναίκα γιατί… το 2020 αρνήθηκε να φορέσει μάσκα

Μία γυναίκα στη Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 90 ημερών, καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με διαταγή για να φορέσει μάσκα το 2020 και φέρεται να «αντιστάθηκε σε αξιωματούχους».

Στο αποκορύφωμα των μέτρων για τον κορωνοϊό, πολλοί Γερμανοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου έκαναν αυστηρούς ελέγχους για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Στο μεταξύ, κάποιοι πολιτικοί έχουν ασκήσει δριμεία κριτική σε αυτά τα μέτρα. Οι «ανοησίες» ήταν πολλές, είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD) τον Φεβρουάριο στο Markus Lanz . Παρόλα αυτά, το δικαστικό σώμα εξακολουθεί να καταδιώκει ανθρώπους με μεγάλο ζήλο που παραβίασαν τέτοιους «αδύναμους» νόμους. Η 60χρονη Sabine W. βρίσκεται σήμερα στη φυλακή με ποινή διάρκειας 90 ημερών. Το αρχικό της παράπτωμα: πιάστηκε σε εξωτερικό χώρο χωρίς μάσκα, όπου η χρήση της ήταν υποχρεωτική.

Το ιστορικό του «εγκλήματος»

Συνέβη στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου 2020. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα συνονθύλευμα κανόνων στην πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, η Γερουσία είχε επιβάλει απαίτηση για μάσκα για μεμονωμένους δρόμους και πλατείες. Για να μάθαινε κάποιος που ίσχυε η υποχρεωτική χρήση μάσκας και που όχι, θα έπρεπε να μελετήσει τους τελευταίους κανονισμούς. Ακόμη και ο πιο νομοταγής πολίτης δύσκολα μπορούσε να συμβαδίσει, καθώς οι ισχύοντες κανόνες άλλαζαν συνεχώς.

Εκείνη την ημέρα του Οκτωβρίου, η Sabine W. περπάτησε χωρίς μάσκα σε έναν δρόμο στην περιοχή Steglitz-Zehlendorf. Τότε ξαφνικά τη σταμάτησαν δύο υπάλληλοι του γραφείου δημόσιας τάξης. «Μάσκα επάνω!» ζήτησε ένας αξιωματικός επιβολής του νόμου. Η W. αρχικά προχώρησε παραπέρα, οι δύο υπάλληλοι όμως δεν ήθελαν να την αφήσουν να ξεφύγει και της έκλεισαν τον δρόμο. Η W. προσπάθησε να τους προσπεράσει και άγγιξε την υπάλληλο με τον ώμο της ή «τσαντίστηκε» όπως είπε ένας μάρτυρας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας την έπιασαν από το χέρι και την κράτησαν, αλλά η W. προσπάθησε πολλές φορές να ξεφύγει και να συνεχίσει τον δρόμο της. 

Πρόστιμα και φυλάκιση

Πρώτα από όλα, η 58χρονη τότε Sabine W. έλαβε πρόστιμο σχεδόν 330 ευρώ. Και επειδή αντιστάθηκε και δηλώθηκε ότι τραυματίστηκε στον ώμο ένας εκ των οργάνων επιβολής του νόμου, κλήθηκε να πληρώσει πολλά παραπάνω.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Τον Απρίλιο του 2021, το περιφερειακό δικαστήριο Tiergarten του Βερολίνου εξέδωσε πρόστιμο για την W. έναντι 2.700 ευρώ. 

Η W. δεν μπορούσε και δεν ήθελε να πληρώσει το υψηλό ποσό. Το ανέφερε στο δικαστήριο. Αρνήθηκε επίσης τις ώρες εργασίας που της είχε προτείνει το δικαστήριο ως εναλλακτική. Ήρθε όπως ήταν αναμενόμενο το δυσάρεστο νέο: Στις 3 Φεβρουαρίου, η Sabine W. Θα έπρεπε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 90 ημερών για το μεγάλο της «έγκλημα» να αρνηθεί να φορέσει μάσκα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί