Γερμανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέο ρεκόρ 8,7%

Την ώρα που στις ΗΠΑ τα στοιχεία δίνουν ενδείξεις για κορύφωση του πληθωρισμού, στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται με αμείωτο ρυθμό, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον Μάιο με ρυθμό 8,7% παρουσιάζοντας ισχυρή αύξηση από το 7,8% του Απριλίου, ενώ ξεπέρασε σημαντικά και την εκτίμηση των αναλυτών στο Bloomberg που ανέμεναν να αυξηθεί ήπια στο 8,1%.

Αντίστοιχα, σε μηνιαίο επίπεδο οι εναρμονισμένες τιμές στη Γερμανία αυξήθηκαν με ρυθμό 1,1%, έναντι του 0,7% που είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στο 0,5%.

Χωρίς την προσαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη Γερμανία έδειξε ετήσια αύξηση 7,9% τον Μάιο, από το 7,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας επίσης σημαντικά την εκτίμηση για αύξηση 7,6%.

Σε επίπεδο μήνα οι τιμές στη χώρα παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% μετά από εκείνη κατά 0,8% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στο 0,5%.

Η ετήσια μέτρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τις ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας μετά την επανένωση και η υψηλότερη στη χώρα εδώ 49 χρόνια, από το 1973 και την πετρελαϊκή κρίση.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 11,1%.

Μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ δήλωσε ότι παρατηρούνται ακόμα κάποιες πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα που επηρεάζονται από τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στα τρόφιμα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εκτονωθεί από το φθινόπωρο.

(φωτοpexels_

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί