Γεωργία: Το κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νόμο για τους “πράκτορες ξένης επιρροής” παρά το προεδρικό βέτο

Παρά τις δυτικές επικρίσεις και τις ογκώδεις διαδηλώσεις, το κοινοβούλιο της χώρας παρέκαμψε σήμερα το προεδρικό βέτο και υιοθέτησε αμετάκλητα τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής».

Ο νόμος, εμπνευσμένος από έναν αντίστοιχο ρωσικό, εγκρίθηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, οι εξουσίες της οποίας είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικές, είχε ασκήσει βέτο στον νόμο αυτόν, όμως η σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο ώστε ο πρόεδρος του σώματος να τον υπογράψει, επικυρώνοντάς τον, εντός των επόμενων ημερών.

Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Εισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης.

ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκριναν τον νόμο που η γεωργιανή αντιπολίτευση τον αποκαλεί «ρωσικό», υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί