Γεωπολιτικοί τριγμοί από την Συμφωνία Ινδίας και Ιράν με «ευλογίες» Πούτιν! Νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ, vid

Η Ευρασία αλλάζει

Το Νέο Δελχί και η Τεχεράνη υπέγραψαν πρόσφατα σύμβαση για ένα μεγάλο έργο υποδομής που θα επιτρέψει στον όμιλο BRICS να συνεχίσει να ευδοκιμεί και να μειώνει όλο και περισσότερο την επιρροή της διεθνιστικής Δύσης στην Ευρασία και τον πλανήτη γενικότερα!

Συγκεκριμένα, για τουλάχιστον δέκα χρόνια, η Ινδία θα διαχειριστεί, θα επεκτείνει και θα αναπτύξει το λιμάνι της Chabahar στα νοτιοανατολικά του Ιράν. Και οι δύο χώρες το επισφράγισαν με μια νέα συνθήκη. Αντιπροσωπεύει μια άλλη σημαντική γεωστρατηγική δήλωση προθέσεων από την Ινδία. Αυτή η νέα συμφωνία για το λιμάνι της πόλης Chabahar εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την εφαρμογή της στον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC). Αυτό θα εκσυγχρονίσει και θα βελτιώσει την υπάρχουσα εμπορική οδό από την Ινδία στην Ρωσία μέσω του Ιράν.

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του INSTC είναι η Ρωσία – με την Μόσχα ως το βορειότερο φυλάκιο της διαδρομής. Παρόμοια με τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή πάνω από τα νερά της Αρκτικής, το INSTC είναι ένας πολύ πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος διεξαγωγής εφοδιασμού και εμπορίου σε όλο τον κόσμο! Η Ρωσία και η Κίνα διαδραματίζουν βασικό ρόλο.

Με το λιμάνι στην Chabahar, η Ινδία αναλαμβάνει για πρώτη φορά τη διαχείριση λιμανιού εξωτερικού. Η υλικοτεχνική σύνδεση της Ινδίας με το Αφγανιστάν, την Κεντρική Ασία και την Ευρασία θα γίνει πιο σημαντική. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα της εποικοδομητικής ανεξαρτησίας του ομίλου BRICS, στον οποίο η Ινδία διαδραματίζει ρόλο ως ιδρυτικό μέλος – και το Ιράν ως νέο μέλος από τον Ιανουάριο του 2024. Η μεσοπρόθεσμη ινδο-ιρανική συνεργασία σε αυτό το λιμάνι συζητήθηκε και σχεδιάστηκε από το 2016. Οι συμφωνίες των τελευταίων ετών ανανεώνονται ετησίως.

Στην Δύση και στον σύμμαχο των ΗΠΑ, Πακιστάν, ο ενθουσιασμός είναι περιορισμένος! Οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν βρίσκεται σε «δυνητικό κίνδυνο κυρώσεων», προειδοποίησαν οι ΗΠΑ την Ινδία.

Αυτές οι συμφωνίες για στενή συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και του Νέου Δελχί σηματοδοτούν οδυνηρά για τις χώρες της G7 την ανεξαρτησία και την ελευθερία δράσης της άλλοτε αποικιοκρατούμενης Ινδίας στην ευρασιατική ήπειρο, σχολιάζεται. Αφενός, αυτό το έργο θα μειώσει σημαντικά την ελκυστικότητα της κλασικής, μεγαλύτερης εμπορικής οδού, η οποία επηρεάζεται από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, της Διώρυγας του Σουέζ! Από την άλλη, η ζήτηση και η εξάρτηση από το πακιστανικό λιμάνι Gwadar, που απέχει μόλις 170 χιλιόμετρα ανατολικά από το λιμάνι Chabahar, μειώνεται. Η Ινδία σύντομα δεν θα εξαρτάται πλέον από το πρώτο.

Ορισμένα σχόλια του επικεφαλής διπλωμάτη της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar δημοσιοποιήθηκαν την ίδια στιγμή με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του ιρανικού λιμανιού: «Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ξεκίνησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχει πλέον σχεδόν τελειώσει», είπε.

Ο διευθυντής του Δεύτερου Ασιατικού Τμήματος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ασχολούνται με τις δικές τους δουλειές και να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο:

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί