Το αίτημα αποφυλάκισης του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα εξεταστεί από τα δικαστήρια στις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από δικαστική πηγή.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, κρίνοντας τον ένοχο για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2007.
Ο πρώην πρόεδρος ο οποίος κρατείται στη φυλακή Λα Σαντέ του Παρισιού, κατέθεσε αμέσως αίτημα αποφυλάκισης, την ημέρα της φυλάκισής του.
Ο Σαρκοζί έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και μια νέα δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επισήμως.
Περισσότερο από την ίδια την καταδίκη, ήταν το ένταλμα σύλληψης που τον έστειλε στη φυλακή, που προκάλεσε γενική κατάπληξη. Οι δικαστές αιτιολόγησαν το ένταλμα αυτό επικαλούμενοι την «εξαιρετική σοβαρότητα» των κατηγοριών. Για τον Σαρκοζί, το κίνητρο πίσω από αυτό ήταν «το μίσος».
Αυτό το κριτήριο της σοβαρότητας των πράξεων, που είναι πιθανό να «διαταράξει τη δημόσια τάξη», δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη στην εξέταση της αποφυλάκισης του Σαρκοζί.
Η συνέχιση της κράτησής του είναι πλέον δυνατή μόνο αν είναι το «μόνο μέσο» για τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, την αποτροπή πιέσεων ή συμπαιγνίας μεταξύ των δραστών, την αποτροπή φυγής ή υποτροπής ή την προστασία του.
Διαφορετικά, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση, πιθανώς με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού και φορώντας “βραχιολάκι”.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Βενεζουέλας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει στρατιωτική δύναμη στην Καραϊβική
- «Κάτι πρέπει να γίνει»! «Κεραυνοί» Τραμπ για την σφαγή χριστιανών
- Σοκ στη Σαλαμίνα: Ληστές χτύπησαν στο κεφάλι 75χρονη γυναίκα και τη σκότωσαν – Τη βρήκε η κόρη της
- Τσιάρας: Παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη και Πέμπτη 5 – 6 Νοεμβρίου 2025
- Θα γίνουν υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ; Τι απάντησε ο Τραμπ
- Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το “μάζεμα” της ελιάς από τα ελαιόδεντρα του Δήμου
- Στοιχεία – σοκ από τη Γαλλία: 107 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους το 2024, αύξηση 11%
- Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές των σχολών της ΔΥΠΑ
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο









