Γαλλία: Ευθανασία στην άρρωστη όρκα που παγιδεύτηκε στον Σηκουάνα- Απέτυχε προσπάθεια διάσωσης (vid)

Η άτυχη φάλαινα είναι εξαιρετικά άρρωστη και βιώνει οξείς πόνους

Σε ευθανασία θα υποβληθεί μια άρρωστη όρκα η οποία βρέθηκε παγιδευμένη στον Σηκουάνα της Γαλλίας. Οι αρχές πήραν αυτή την απόφαση καθώς το άτυχο ζώο υπέφερε από οξείς πόνους ενώ απέτυχε και η προσπάθεια επιστροφής του πίσω στη θάλασσα.

Η μήκους τεσσάρων μέτρων φάλαινα, που αναγνωρίστηκε ως αρσενική, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου, μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Ονφλέρ στη Νορμανδία, προτού διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για να φθάσει δυτικά της Ρουέν.

Μετά από συνάντηση με ειδικούς σε θαλάσσια θηλαστικά, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν το Σάββατο να οδηγήσουν τη φάλαινα πίσω στη θάλασσα με ένα drone ενώ εξέπεμπε ήχους φάλαινας όρκας.

Όμως η φάλαινα απάντησε «ακανόνιστα» και «ασυνάρτητα» στα ηχητικά ερεθίσματα και η προσπάθεια επαναφοράς στη θάλασσα σύμφωνα με ανακοίνωση. «Για να αποφευχθεί η αύξηση των επιπέδων άγχους του ζώου, αποφασίστηκε να σταματήσει η παρέμβαση το βράδυ», ανέφεραν οι αρχές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν εικόνες και δεδομένα από την προσπάθεια που έγινε και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζώο έπασχε από βλεννομυκητίαση ή μαύρο μύκητα, μια ασθένεια που παρατηρείται στις φάλαινες στη Βόρεια Αμερική αλλά δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμπέρανε ομόφωνα ότι η μόνη δυνατή λύση είναι η ευθανασία του ζώου για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του αλλά και η διενέργεια ανάλυσης της νόσου που φέρει», πρόσθεσε η νομαρχία.


Με πληροφορίες από Reuters/ lifo/ photo vid scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί