Γαλλία: Χαμός στην εθνοσυνέλευση, «κόλαση» στους δρόμους – Ξεσηκώνεται ο κόσμος

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στη Γαλλία, μέσα και έξω από την Εθνοσυνέλευση, εξαιτίας της συζήτησης νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της χώρας.

Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν χρησιμοποίησε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία για να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία.

Αντιδράσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αποδοκιμασίες και φωνές που έλεγαν «Παραιτηθείτε!» σε χαοτικές σκηνές στο γαλλικό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών και έντονων συζητήσεων.

Ωστόσο, η χρήση της διαδικασίας από την κυβέρνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης που λένε ότι η αναμόρφωση των συντάξεων είναι άδικη και περιττή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως και τα συνδικάτα.

Καθώς μιλούσε η Μπορν, μια διαμαρτυρία περίπου 7.000 ατόμων κατά της μεταρρύθμισης συνεχίστηκε μέχρι τη νύχτα στην Place de la Concorde στο Παρίσι, απέναντι από το κοινοβούλιο, στον ποταμό Σηκουάνα. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες. Σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας, υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης. Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε άλλη μια ημέρα απεργίας και δράσης κατά της μεταρρύθμισης την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Πρόταση μομφής καταθέτει η Λεπέν
Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, τη μεταρρύθμιση αυτήν, οι ηγέτες της Ανυπότακτης Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η γαλλική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά, υιοθέτησε σήμερα το πρωί, πριν από το τελικό στάδιο που αναμένεται από την Εθνοσυνέλευση, το συμβιβαστικό κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία, το οποίο αυξάνει στα 64 χρόνια την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε με 193 ψήφους έναντι 114 στο τέλος μιας συνεδρίασης που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Ρεπουμπλικάνων (LR, δεξιά) και του κέντρου ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης. Ωστόσο έξι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά, όπως και επτά κεντρώοι. Δεκαεννέα γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων απείχαν, καθώς και 13 κεντρώοι.

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα συνδικάτα
Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποιούν πορεία προς την γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».

Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.

iefimerida

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί