Γαλλία – Απογοητευτική εμφάνιση για Μακρόν και Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές με αποχή-ρεκόρ των ψηφοφόρων

Πολύ χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν τα πήγαν οι υποψήφιοι του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, σε μια απογοητευτική εξέλιξη για τους δύο βασικότερους μονομάχους στην αναμέτρηση των προεδρικών της ερχόμενης άνοιξης.

O Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους με την αποχή να φθάνει το 68% και το κεντρώο LREM του Μακρόν να δέχεται ένα «χαστούκι στο πρόσωπο», όπως δήλωσε ένας βουλευτής του. Παρηγοριά για το κυβερνών κόμμα η εξίσου αρνητική επίδοση της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν  Την ίδια ώρα η παραδοσιακή δεξιά, που είχε μέχρι τώρα υπό τον έλεγχό της τις περισσότερες περιφέρειες, απέσπασε ένα ποσοστό γύρω στο 29% σύμφωνα με τα exit polls, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, περιλαμβανομένων εκείνων του νεοκομμουνιστή προεδρικού υποψήφιου Ζαν Λυκ Μελανσόν και των Σοσιαλιστών, εξασφάλισαν ένα 34% σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έπιασε 19% – σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την επίδοση των τελευταίων εκλογών – και το LREM του Μακρόν 11%.

Η προσέλευση στις κάλπες κινήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 32%, με πρόσφατα έρευνα να δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι αγνοούσαν γιατί στήνονταν οι κάλπες. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών ίσως να μην αντανακλούν εκείνα των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τα κόμματα της Αριστεράς να ενωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο, κάτι που δεν έχουν καταφέρει ως τώρα.

Μόνον λίστες που έλαβαν άνω του 10% στον πρώτο γύρο περνούν στον δεύτερο. Το νεονσύστατο κόμμα του Μακρόν, που δεν μετείχε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2015, απέτυχε να καταλάβει την πρώτη θέση στην περιφέρεια του Παρισιού και σε εκείνες των Hauts-de-France, Grand Est και Centre-Val-de-Loire μολονότι κατέβηκε με υπουργούς ως υποψηφίους και είναι απίθανο να κερδίσει κάποια περιφέρεια σε μια ένδειξη ότι δεν έχει ακόμη απλώσει βαθιές ρίζες σε τοπικό επίπεδο.

Θορυβημένη η Λεπέν καλεί τους οπαδούς της σε μαζική προσέλευση στο β΄ γύρο
Παραμένει άγνωστο αν το κόμμα της Λεπέν θα κατακτήσει την πρώτη περιφέρεια στην ιστορία του, που θα της ανοίξει, όπως ελπίζει, το δρόμο για την εξουσία. Τα exit polls έδειξαν τον στενό συνεργάτη της, Τιερί Μαριανί να κονταροχτυπιέται με τον συντηρητκό Ρενό Μυζελιέ στην περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, που περιλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία και τη Γαλλική Ριβιέρα, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κατακτούσε άνετα. Θορυβημένη η Λεπέν είπε ότι οι οπαδοί της δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν και τους κάλεσε να συρρεύσουν στις κάλπες στον β΄ γύρο της 27ης Ιουνίου.

Η προσοχή μέχρι τον επόμενο γύρο θα είναι στραμμένη στις συμμαχίες που θα συμπήξουν τα κόμματα και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι κατά πόσον οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα ορθώσουν και πάλι -όπως και στο παρελθόν – τείχος στην προσπάθεια της Λεπέν να κατακτήσει περιφέρεια.

Αναλυτές λένε ότι το υψηλό ποσοστό αποχής καθιστά αμφίβολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Journal du Dimanche υπέδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους (49%) θεωρούν ότι μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού σε περιφέρεια θα αποτελέσει «κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Σε πανεθνικό επίπεδο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια επανάληψη στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 της αναμέτρησης Μακρόν – Λεπέν, μόνον που αυτή τη φορά το χάσμα ανάμεσά τους θα είναι μικρότερο.

(iefimerida)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί