«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το πράττει από το 2017», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Προφανώς είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας», συνέχισε.
«Και δεν πρέπει να κατηγορηθούμε σε αυτή την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θέλουμε να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Όπως η ΕΕ, έτσι και η Γαλλία επιλέγει «την οδό του διαλόγου», υπογράμμισε ο Λεμέρ. «Αυτό δεν είναι προτιμότερο από μια λογική αντιπαράθεσης και όξυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης;», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν, αρνούμενος «να μπει στη λογική των μπλοκ», κάλεσε την Ευρώπη να μην εισέλθει σε μια λογική «να ακολουθήσει» τις ΗΠΑ ή την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν αλλά να αποτελέσει «έναν τρίτο πόλο», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Μετά τις δηλώσεις του αυτές, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία, όπου αναμένεται «να παρουσιάσει το όραμά του» για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και την «ασφάλεια» σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη βιομηχανία.
«Δεν πρέπει να βρεθούμε μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρέπει να χτίσουμε τη δική μας δύναμη», τόνισε ο Λεμέρ.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι σε οικονομικά ζητήματα, σε δημοσιονομικά ζητήματα, σε γεωπολιτικά ζητήματα η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική σκέψη. Είναι σύμμαχος των Αμερικανών αλλά δεν έχει απαραιτήτως την ίδια στρατηγική σκέψη με τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ψεύτικος βράχος πέφτει πάνω σε εργαζόμενο της Disney στην παράσταση “Ιντιάνα Τζόουνς”! vid
- Το Άμπου Ντάμπι έσπασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες με 62 λεπτά πυροτεχνημάτων! vid
- Τι παρέδωσε η Ρωσία στις ΗΠΑ σε σχέση με την απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν
- Στ. Αρναουτάκης: Το 2026 θα ανοίξουμε έναν νέο κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξης για την Κρήτη
- Στους 47 οι νεκροί στο Κραν Μοντανά – Συγκλονιστικό βίντεο με ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν
- Μάλλον απομακρύνεται η περίπτωση να τερματιστεί σύντομα η σύγκρουση στην Ουκρανία
- Τα πιο παράξενα πράγματα που κατέρριψαν παγκόσμιο ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε
- Ποιός πρωθυπουργός έκανε… παρέα στον Τραμπ κατά την πρωτοχρονιάτικη γιορτή;
- Ρωσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο… μέτωπο, vid
- Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα: Είδαν “άσπρη μέρα” Λήμνος, Θάσος, Σαμοθράκη, Νάξος και Τήνος, vid









