Ύποπτο παιχνίδι από τον Ερντογάν: Μπορεί η Ελλάδα να αγοράσει τα F-35; (Βίντεο)

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια Τουρκία που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Υπάρχει ένα μεγάλο “αγκάθι” στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Κατά τα φαινόμενα, οι Αμερικανοί δυσανασχετούν επειδή οι Τούρκοι αγόρασαν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και για αυτό τον λόγο πάγωσαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών f-35 στην Άγκυρα.

Πίσω από τα φαινόμενα βλέπουμε έναν Ερντογάν που βρήκε τον τρόπο να αποφύγει μια λάθος αγορά. Όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα, το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος έχει μεγάλο κόστος παραγωγής αλλά και συντήρησης. Την αποκάλυψη αυτή την είχε κάνει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα theconversation, κατέβασε το κόστος παραγωγής από τα 100 εκατομμύρια δολάρια (για κάθε αεροσκάφος), στα 93 εκατομμύρια, αλλά αυτή η μείωση δεν είναι αρκετή.

Με λίγα λόγια μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο Ερντογάν προκάλεσε επίτηδες την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των f-35, γιατί κατάλαβε ότι δεν τον συμφέρει. Τουλάχιστον αυτό είναι το ένα σενάριο.Φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση τελικά η Τουρκία να προμηθευτεί το αμερικανικό μαχητικό και όλη αυτή την «παρτίδα» να την έπαιξε ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να κερδίσει οπλικά συστήματα και από τις δύο υπερδυνάμεις.

Όπως και να έχει, στην μέση μπαίνει η μικρή Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να προμηθευτεί τα f-35. Δηλαδή να πάρουμε εμείς, τα μαχητικά που δεν πήρε η Άγκυρα. Μπορεί όμως η Ελλάδα να υποστηρίξει αυτή την αγορά μακροπρόθεσμα;

Πηγή εικόνας: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...