Υποχώρησε ο Χαφτάρ στην Λιβύη – Κακά τα νέα για την Ελληνική ΑΟΖ (ΦΩΤΟ)

«Χαμογελά» η Άγκυρα...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, συμφώνησε σε εκεχειρία με τους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Αυτό επιβεβαίωσε σε ένα tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε την δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Βεγγάζη.

«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός, ασχέτως του γεγονότος ότι δεν υπέγραψε την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε ο Μάας μετά από την συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Λιβύη.

Τι θα γίνει όμως με την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ; Από το Βερολίνο είχαν επισημάνει πριν τις συναντήσεις πως δεν τεθούν επί τάπητος ζητήματα ΑΟΖ στην γερμανική πρωτεύουσα.

Θα αποδεχθεί η πλευρά Χαφτάρ τους χειρισμούς τους καθεστώτος Σάρατζ εις βάρος της Ελλάδας;

Θυμίζουμε πως στον Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν όλες τις περιοχές της Λιβύης εκτός από την Τρίπολη, είχε ζητηθεί να αποφασίσει εντός 2 ημερών για το αν θα ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός και συνεπώς θα μετέβαινε στο Βερολίνο για διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Τρίπολης, καθώς με την όποια εκεχειρία η κυβέρνηση της Τρίπολης κρατά την όποια διεθνή υπόσταση έχει.

Ως εκ τούτου τα χαμόγελα στην Άγκυρα είναι διπλά, αφού και η επέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ σταματάει (για την ώρα) και το προκλητικό μνημόνιο με την Τρίπολη συνεχίζει να υφίσταται.

ΦΩΤΟ Video Screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...