Ξεκινούν συνομιλίες για την Ελληνική ΑΟΖ – Ποιό θα είναι το αντάλλαγμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστια κινητικότητα στην γειτονιά μας...

Η τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο έχει προκαλέσει, όπως ήταν φυσικό, αυξημένη διπλωματική κινητικότητα, καθώς όλοι θέλουν να αποκομίσουν από αυτήν κέρδη.

Έτσι, η υπογραφή του αγωγού EastMed στις 2 Ιανουαρίου, αποτελεί την αρχή για μια σειρά γεγονότων γύρω από τα θέματα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών της περιοχής και ενεργειακών συμφωνιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) στοχεύει στην απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος. Ο EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, εν συνεχεία προς τις ακτές της Κρήτης και έπειτα, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Είναι αγωγός διεθνιστικών συμφερόντων και στόχο έχει να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Έχει πέσει στο τραπέζι ως προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση φέρεται να κινείται ταχύτατα σε διπλωματικό επίπεδο και τα σχέδια που ήταν σε εξέλιξη επιταχύνονται ύστερα από τις τουρκικές αυθαιρεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, στις 30 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων από ελληνικής πλευράς στην Ρώμη. Στην ιταλική πρωτεύουσα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τον καθορισμό Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Ακολούθως, θα υπάρξει ανάλογη συνάντηση στο Κάιρο, με σκοπό να συζητηθεί η χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, στις 8 Ιανουαρίου.

Βάσει των εκτιμήσεων οι συνομιλίες της Αθήνας με τις δύο προαναφερθείσες χώρες γίνονται σε καλό κλίμα και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία.

Ιταλία και Αίγυπτος στέκονται, λόγω συμφερόντων, στο πλευρό της Ελλάδας έναντι του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και χαρακτηρίζεται από ελληνικής πλευράς άκυρο.

Η αιγυπτιακή ηγεσία βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τον Ενρτογάν, ενώ η Ρώμη δηλώνει παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Την προηγούμενη Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε πως «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε την σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα. Η ανάγκη της Δύσης να προχωρήσει τον αγωγό «East Med», έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες, προκειμένου η Ελλάδα να προσχωρήσει το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Πέραν τούτου, αμέσως μετά την υπογραφή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ της συμφωνίας για τον East Med, προγραμματίζεται τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας που εντάσσεται στην ήδη προχωρημένη συνεργασία των τριών χωρών. Το Παρίσι έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και γαλλική εταιρεία συμμετέχει στις έρευνες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ που είναι αντίστοιχη του East Med και εξελίξεις αναμένονται, επίσης, εντός του Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί προσεκτικά, έχοντας τα μάτια ανοιχτά, προκειμένου να παρουσιαστεί ως ένας κρίσιμος παίχτης στην περιοχή στα θέματα ενέργειας.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...