Ξαφνικές εξελίξεις με Ισραήλ! Τι έκανε ο ΟΗΕ για 1η φορά μετά από δεκαετίες;

Κοντοζυγώνει η ώρα της διεθνούς παρέμβασης;;

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και την ισραηλινή ηγεσία με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να «πιέσει για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και να ενωθεί σε μια έκκληση για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, που περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο XV του Χάρτη.

Βάσει του άρθρου 99 ο επικεφαλής του ΟΗΕ «μπορεί να φέρει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα, κατά τη γνώμη του, μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το ίδιο άρθρο θυμίζουμε είχε ενεργοποιηθεί και με τα μαύρα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 στην Κύπρο. Συνολικά έχει ενεργοποιηθεί 11 φορές και σχεδόν σε όλες έχει συνδεθεί με κάποιου είδους επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται επομένως για ένα θέμα διεθνές που αναζητά άραγε μία…διεθνούς βεληνεκούς λύση;;; Όλα είναι πιθανά, τη στιγμή που ακόμα και φωνές από τις ΗΠΑ, ζητούν παύση των εχθροπραξιών γύρω από τους «Αγίους Τόπους» και μιλούν για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017».

Μέσα σε μόλις δύο μήνες πολέμου τα θύματα σε μία τόσο μικρή λωρίδα γης έχουν ξεπεράσει τα 16χιλ. Οι τραυματίες καθώς και οι εκτοπισμένοι είναι πολύ περισσότεροι.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ:

”Ζητώ από τα μέλη της ΕΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους ομοϊδεάτες εταίρους να υποστηρίξουν το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ @AntonioGuteres. Το #UNSC πρέπει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα”.

Οργή από Ισραήλ

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γκουτέρες να ενεργοποιήσει το άρθρο 99, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ζιλάντ Ερντάν τον κατηγόρησε για «προκατάληψη κατά του Ισραήλ» και ζήτησε «να παραιτηθεί αμέσως».

«Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας έφτασε σε νέο ηθικό χαμηλό», έγραψε την Τετάρτη ο Ερντάν στο Χ.

«Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να ενεργοποιήσει αυτή τη σπάνια ρήτρα μόνο για να του επιτρέψει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, το οποίο πολεμά τους τρομοκράτες της ναζιστικής Χαμάς».

Αυτή είναι ακόμα μία επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά του ΟΗΕ.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα. Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για να εξαλείψει τις δυνατότητες της Χαμάς και να φέρει τους ομήρους πίσω», είχε δηλώσει ξανά πριν βδομάδες ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στον απόηχο ψηφίσματος για τη Γάζα.

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί