• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το «μήνυμα» του ρωσικού πυραύλου που έπεσε στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «μήνυμα» του ρωσικού πυραύλου που έπεσε στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πανικό Βρετανοί και... Τούρκοι!

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Για πύραυλο S-200 που προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μίλησε, όπως διαβάσατε, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εκδοχή αυτή συγκλίνει και ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς, ενώ ειδικοί επισημαίνουν πως μόνο οι ρωσικοί S-200 έχουν εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, εφόσον εκτοξεύτηκε από την Συρία (300 χλμ).

Αναρωτιούνται βέβαια γιατί οι ρωσικοί πύραυλοι δεν εντοπίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας, ενώ η πτώση έγινε 55 χλμ. από τις βρετανικές βάσεις.

Όλοι μαζί συγκλίνουν στο γεγονός πως ανά πάσα στιγμή, η μάχη που μαίνεται στην Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει «ατύχημα» στην Κύπρο.

Το S-200 με ταξινόμηση SA-5 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και “Gammon” του ΝΑΤΟ, ήταν το κορυφαίο σοβιετικό σύστημα SAM δεύτερης γενιάς, πολύ μακράς ακτίνας δράσης και μέσου-μεγάλου υψόμετρου, για την προστασία στατικών στόχων υψηλής αξίας από στρατηγικά βομβαρδιστικά. Το σύστημα τέθηκε σε υπηρεσία το 1967 με βλήματα V-860Ρ (5V21) μέγιστης ακτίνας δράσης 180km, για να ακολουθήσουν τα S-200V Vega (SA-5B) με V-860PV (5V21V) των 180km ή V-880/N (5V28/N) των 240km, το S-200VE Vega-E (SA-5B) με V-800E (5V28E) των 240km, καθώς και τα S-200M Vega-M (SA-5C) και S-200D Dubna (SA-5C) με V-880M (5V28M) των 300km.

Φέρει εκρηκτικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φονικές ζημιές σε ολόκληρες κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Το… «μήνυμα» του ρωσικού πυραύλου, ανεξαρτήτως πρόθεσης ή λανθασμένης εκτίμησης, θα μπορούσε να είναι πως:

  • Οι ρωσικοί πύραυλοι της Συρίας, ακόμα και οι πιο παλιοί, «φτάνουν» στην Κύπρο, ειδικά σε περίπτωση που κάποιοι βάλουν την Μεγαλόνησο στο ΝΑΤΟ. Συμπτωματικά, η Κύπρος πιέζεται στην παρούσα φάση να «κλείσει» τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία (διαβάστε ΕΔΩ), ως αντάλλαγμα για τον αγωγό East Med, ο οποίος θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο, ως αντίβαρο σε εκείνο των Ρώσων.
  • Ο πύραυλος μπορεί να πέσει δε, σε εδάφη, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ειδικά σε περίπτωση που η Τουρκία είτε συμβάλλει στην επιβολή ενός νέου σχεδίου Ανάν στην Κύπρο είτε εφαρμόσει δικό της πλάνο, το οποίο θα παραβλέπει τις ρωσικές θέσεις.
  • Αν οι παλιοί ρωσικοί S-200 προκαλούν τέτοιο… θόρυβο, τι θα γίνει με τους S-400, ειδικά σε περίπτωση που τοποθετηθούν στην Τουρκία.

ΦΩΤΟ: Διεθνή ΜΜΕ