• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το «κρυφό χαρτί» του Πούτιν! Πώς μπορεί να φτάσει αναίμακτα μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας; Καταιγιστικές εξελίξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Το «κρυφό χαρτί» του Πούτιν! Πώς μπορεί να φτάσει αναίμακτα μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας; Καταιγιστικές εξελίξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Κανονικός Ψυχρός Πόλεμος με τα όλα του βρίσκεται σε εξέλιξη όσο στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το...«Πάσχα στο χωριό».

Η Λευκορωσία, ένα κράτος που το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί εφιαλτικές κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ, ίσως γλίτωσε από ένα πραξικόπημα που ως κύριο στόχο του είχε τον φιλορώσο πρόεδρό της.

Ο λόγος για τον πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν «μάσησε» τα λόγια του και γνωστοποίησε πως δυτικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από την ετοιμαζόμενη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν με τη σειρά τους πως συνέλαβαν σε εστιατόριο της Μόσχας τον δικηγόρο, Γιούρι Ζενκόβιτς, και τον πολιτικό επιστήμονα, Αλεξάντερ Φεντούτα.

Οι δύο άνδρες, με τις πλάτες της δύσης αλλά και ρωσικούς αντικαθεστωτικούς δαχτύλους, σχεδίαζαν την ανατροπή και δολοφονία του Λευκορώσου προέδρου και πολιτικού συμμάχου του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Μαϊου, μία ημέρα-ορόσημο για τη Ρωσία που γιορτάζει κάθε χρόνο την V-DAY (Victory Day).

Τα σχέδια των επίδοξων πραξικοπηματιών είχαν να κάνουν κυρίως με την εξάλειψη κάθε επιρροής που θα είχε στην εξουσία της χώρας ο Λουκασένκο, ενώ σε δεύτερη φάση στόχευαν στο «μπλοκάρισμα» του στρατού και της αστυνομίας.

Μόσχα και Μινσκ έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως πίσω από την σχεδιαζόμενη απόπειρα πραξικοπήματος βρισκόταν η Δύση, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, να ισχυρίζεται πως η απέλαση των 18 Ρώσων διπλωματών στην Τσεχία λειτούργησε ως «στάχτη στα μάτια».

Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας;

Η πολύ σοβαρή αυτή εξέλιξη δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει ένα παλιό σχέδιο που επί χρόνια βρισκόταν επί τάπητος και όπου προέβλεπε την ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Ίσως αυτή η ένωση να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και επομένως να μην σημαίνει την πλήρη προσάρτηση και εξάλειψη των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα μπορούσε, υπό την αποσταθεροποιητική απειλή της Δύσης, η Λευκορωσία να ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση των ρωσικών στρατευμάτων επί των εδαφών της για την «διασφάλιση της ακεραιότητάς της».

Εξάλλου οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ στενές.

Τα σενάρια αυτά «τρέφει» η αποκάλυψη του ηγέτη της Λευκορωσίας περί «πολύ σημαντικών ανακοινώσεων το επόμενο διάστημα που θα έχουν σχέση με το μελλοντικό καθεστώς της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει να επαναληφθούν τα γεγονότα της Ουκρανίας το 2014, όπου ουσιαστικά επετεύχθη ένα ιδιότυπο πραξικόπημα κατά του φιλορώσου τότε Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.