• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι περιμένουν οι Έλληνες από τον Τραμπ και τον Πούτιν – Αυτό συνέβη στον Λευκό Οίκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι περιμένουν οι Έλληνες από τον Τραμπ και τον Πούτιν – Αυτό συνέβη στον Λευκό Οίκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «ζουμί» με απλά λόγια...

Κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητοστάκη, στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μιλά περισσότερο από το αναμενόμενο για τα θέματα που επέλεξε να αναδείξει, ενώ ο Τραμπ άκουγε.

Οι Έλληνες, εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν πως μετά τον Πούτιν και ο Τραμπ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να βοηθήσει την Ελλάδα, ξεχνούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ρωσία, έχουν συμφέροντα και στην Ελλάδα ΚΑΙ στην Τουρκία.

Τι συνέβη στον Λευκό Οίκο;

Ο Κ.Μητσοτάκης φάνηκε σχετικά καλά διαβασμένος. Δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, μιας και ο Ν.Τραμπ διαφημίζει την καλή σχέση που διατηρεί με τον ηγέτη της γείτονας. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δείχνει, ορισμένες φορές, να δρα εκτός πλαισίου, απειλώντας τα διεθνή σχέδια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα με την πρόσφατη συμφωνία της με την Λιβύη για παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με πιο απλά λόγια ο Κ.Μητσοτάκης δεν επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά διεθνοποίησε το πρόβλημα που λέγεται «Τουρκία», η οποία υπονομεύει την συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ (στενού συμμάχου του Ν.Τραμπ) -Κύπρου-Αιγύπτου.

Πολλοί χαρακτήρισαν «ατυχή» την στιγμή που ο Κ.Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο, καθώς η διαμάχη με το Ιράν, ενδεχόμενα να υποβίβαζε την σημασία των ελληνοτουρκικών, την δεδομένη χρονική στιγμή.

Εντούτοις, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να μετατρέψει την συγκυρία σε πλεονέκτημα! Με φόντο την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, έστρεψε την προσοχή των Αμερικανών στις σοβαρές «παρενέργειες» που μπορεί να έχει η τουρκική στάση και οι «αυτόνομες» επιλογές Ερντογάν, ο οποίος, κάποιες φορές, δείχνει να μην υπολογίζει τα διεθνή συμφέροντα.

Βέβαια, η μεστή, σε γενικές γραμμές, διπλωματική συμπεριφορά του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να μας «φουσκώνει» με αισιοδοξία ότι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα «τσακίσουν» τους Τούρκους.

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα. Στον κόσμο που ζούμε, εκτός από τα δύο κέντρα εξουσίας (1. Νέα Τάξη ή αλλιώς παγκοσμιοποίηση με Ο.Η.Ε., Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α., 2. Εθνική Δεξιά με Τραμπ και Πούτιν), υπάρχουν και οι απρόβλεπτοι και εγωκεντρικοί «ηγεμόνες», όπως ο Ερντογάν.

Χρειάζεται υπομονή και διορατικότητα για να αναγνώσεις τις συγκυρίες και να κινηθείς αναλόγως. Και φυσικά ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να γνωρίζεις την ύπαρξη των ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο.

ΥΓ. Μητσοτάκης και Τραμπ μίλησαν φυσικά και για ελεύθερη οικονομία, καθώς εκεί που συμφωνούν είναι η μείωση φόρων και οι επενδύσεις. Άραγε με τον Α.Τσίπρα της Αριστεράς ο «πλανητάρχης» είχε συζητήσει σε παρόμοιο τόνο;

ΥΓ.2 Η κυβέρνηση σεβάστηκε το γεγονός πως απέναντί της έχει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι ένα «τυχάρπαστο», όπως συνεχώς προσπαθούν να πείσουν συγκεκριμένα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό σίγουρα εκτιμήθηκε από την πλευρά Τραμπ και φάνηκε στο καλό κλίμα, ειδικά απέναντι στην Μαρέβα Μητσοτάκη.

ΦΩΤΟ unsplash