Τι φοβάται η Ρωσία για την Κύπρο – «Θα υπάρξουν συνέπειες» προειδοποιεί η Μόσχα την Λευκωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ασυνήθιστη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, έχουν προκαλέσει οι πιέσεις στην Λευκωσία από τις διεθνιστικές δυνάμεις της Δύσης, προκειμένου να επέλθει ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Στο el.gr διαβάσατε χθες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία εντελώς ξαφνικά προειδοποίησε την Λευκωσία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω δυτικού τύπου στρατιωτικοποίηση του νησιού, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που η Κύπρος γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών (Βαθύ Κράτος που εξακολουθεί να τορπιλίζει την εξωτερική πολιτική ρώσο-αμερικανικής προσέγγισης του Τραμπ) και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο».

Παραθέτουμε σήμερα και σχετικό βίντεο:

Η Ρωσία δεν κρύβει την ενόχλησή της από την προσέγγιση της Κύπρου με την Δύση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση του πολυεθνικού κολοσσού ExxonMobil.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως την Μόσχα τρομάζει ακόμα περισσότερο η προοπτική μιας Κύπρου -ή αλλιώς το αεροπλανοφόρο της Ανατ. Μεσογείου- που θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια ανάσα από τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία.

Πριν βρεθούν λοιπόν προ τετελεσμένων, βγαίνουν μπροστά, προκειμένου να μπλοκάρουν την όποια προσέγγιση Κύπρου-ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για συνέπειες σ’ αυτήν την ασυνήθιστης, για τα δεδομένα που ξέρουμε, έντασης δήλωση επίσημου εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης σε σχέση με την Μεγαλόνησο.

Άλλωστε τους τελευταίους μήνες πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ ελλιμενίζονται συχνά πυκνά στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ένα είναι το σίγουρο: Η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει φωτιά και μια εμπλοκή και της Ρωσίας θα δρομολογούσε επικίνδυνες εξελίξεις.

Η «Αρκούδα» διατηρεί μεγάλης σημασίας συμφέροντα στην Κύπρο. Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι φέτος τον Οκτώβριο οι άμεσες επενδύσεις ρωσικού χρώματος ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ στο νησί. Σύμφωνα με έρευνα, μέχρι το 2012 οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια από τη Ρωσία ξεπερνούσαν τα 100 δις ευρώ.

Υπό το πρίσμα των στενών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, προκάλεσε αίσθηση το διπλωματικό επεισόδιο με την κυπριακή κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται αλλά και να ζητά εξηγήσεις. Σημειώνεται πως η Κύπρος βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, Ρωσία και Κύπρος, έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία, η οποία επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και της πειρατείας, να καταπλέουν σε  λιμάνια της χώρας.

Μπρος σε αυτήν την κατάσταση τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις.

«Διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Λευκωσίας, κ. Προδρόμου.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στην Λευκωσία Άλλα Χανάγιεβα, «η κα Ζαχάροβα έκανε τις δηλώσεις (για την Κύπρο) στην βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές» (άραγε φιλικές προς την Ρωσία, βλ. Εθνική Δεξιά;).

Για ό,τι νεώτερο, μείνετε συντονισμένοι.

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...