• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Κοτζιά-Πομπέο – Η Τουρκία στο προσκήνιο

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Κοτζιά-Πομπέο – Η Τουρκία στο προσκήνιο

Η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο,

ή μάλλον ουδέτερο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ρόλος της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του.
Οι Αμερικάνοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, καθώς πιστεύουν ότι η χώρα μας προωθεί την σταθερότητα στην περιοχή.

Βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το εξής:

Οι Αμερικάνοι μας θεωρούν έμπιστους συμμάχους, αφού είμαστε «καλά παιδιά» και τηρούμε τους κανόνες.

Οι δηλώσεις του Κοτζιά

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell. Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.

Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτων. Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις. Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák. Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Matthew Nimetz και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.

Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Nimetz, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα. Ευχαριστώ.

Ακολουθεί η συζήτηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με Δημοσιογράφο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Pompeo συζητήσατε το Σκοπιανό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ : Οχι δεν ετέθη το Σκοπιανό. Το συζητάμε με τον κ. Μichell, και χθές και προχθές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ακριβώς ειπώθηκε; Έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις.

Σχόλιο: Αφού κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, εμείς γιατί βιαζόμαστε να λύσουμε το Σκοπιανό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι και εκείνοι σκεπτικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε το θέμα των δύο στρατιωτών;

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ. Ευχαριστώ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή τον κ.Κοτζιά, ο οποίος (ο Κοτζιάς) παρατήρησε ότι η Αμερικανική πλευρά, είναι ιδιαιτέρως σκεπτική στο θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας.

Η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο κ Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχόλιο: Την Οικονομική ανάκαμψη που ακριβώς την είδε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Πολλοί Έλληνες πολίτες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.