• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Θα τα χάσεις όλα»! Ρωσικό μήνυμα στην Τουρκία – Αποφασισμένη και η Αίγυπτος (ΒΙΝΤΕΟ)

«Θα τα χάσεις όλα»! Ρωσικό μήνυμα στην Τουρκία – Αποφασισμένη και η Αίγυπτος (ΒΙΝΤΕΟ)

erdogan_libyh
Ξεκάθαροι οι Ρώσοι για την Λιβύη

Όπως μεταδίδει σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS», επικαλούμενο γνωστό Ρώσο αναλυτή, υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρής κλιμάκωσης στην Λιβύη με ευθεία εμπλοκή τρίτων δυνάμεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πολεμήσει, αν χρειαστεί, και η Ρωσία. Αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με το TASS, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων στην βορειοαφρικανική χώρα.

Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αντεπίθεσης του Χαφτάρ με ανατροπή των δεδομένων, κάτι που αποτελεί μήνυμα στην Τουρκία να υποχωρήσει από την Σύρτη, πόλη κλειδί που θέλουν οι Τούρκοι, προκειμένου να μην χάσει και αυτά που έχει κατακτήσει, στηρίζοντας τις ισλαμιστικές δυνάμεις του Σάρατζ.

Μάλιστα, η ρωσική διπλωματία, έχει στο πλευρό της τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των φυλών της Λιβύης, κ. Χάλικ, ο οποίος προειδοποίησε πως εάν οι Τούρκοι κινηθούν προς την Σύρτη και τις πετρελαιοπηγές, θα συστρατευθούν άπαντες πλην Σάρατζ για να προστατεύουν τον εθνικό τους πλούτο, ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να μοιραστεί δίκαια με την Ρωσία ως εγγυητή.

Μάλιστα το μήνυμα της Ρωσίας είναι πλήρως συντονισμένο με την Αίγυπτο, η οποία απειλεί να επέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη, αν οι Τούρκοι δεν υποχωρήσουν από την Σύρτη.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απείλησε να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική Λιβύη εφόσον οι τουρκικές δυνάμεις καταλάβουν τη Σύρτη, στρατηγικό λιμάνι και κόμβο για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η προειδοποίηση προσθέτει στις εντάσεις που ήδη αντιμετωπίζει η ρημαγμένη από τον πόλεμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων.

Ωστόσο, η ευθύνη της περαιτέρω κλιμάκωσης ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία, η οποία στην παρούσα φάση θέλει να κινηθεί προς τα ανατολικά απειλώντας ακόμα και τα σύνορα της Αιγύπτου.