Τεράστια συμφωνία Ρωσίας-Κουρδιστάν! Και τώρα στην Τουρκία «τρέχουν»

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η Ρωσία του Πούτιν πατάει πόδι στο Κουρδιστάν και δρομολογεί τις εξελίξεις διαμελισμού της Τουρκίας! Πως; Μα με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, για τα οποίων μάλιστα την προστασία η ρωσική «Αρκούδα» διαθέτει αρκετά όπλα, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του «Τσαρ Βλαντ».

Όπως κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, επεκτείνει τις δραστηριότητές του στις κουρδικές περιοχές, υπογράφοντας την περασμένη εβδομάδα νέα συμφωνία.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Κουρδικής Περιοχής στο Ιράκ, Nechirvan Barzani, όπως επίσης από τον επικεφαλής της Rosneft. Igor Sechin και τον Υπουργό Φυσικών Πόρων της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG), Ashti Hawrami, στο πρόσφατο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Rosneft αποκτά πλέον πρόσβαση στο βασικό περιφερειακό μεταφορικό δίκτυο του Ιρακινού Κουρδιστάν και θα μεταφέρει 700.000 βαρέλια την ημέρα με την προοπτική αύξησής τους σε 1 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του 2017.

Η ουσία της συμφωνίας αυτής, είναι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιεί έναν κουρδικό αγωγό πετρελαίου προς την Τουρκία, συμμετέχοντας παράλληλα στην δημιουργία μιας νέας κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τον ρωσικό «γίγαντα», «η περιοχή του Κουρδιστάν είναι μία «από τις πιο υποσχόμενες περιοχές για την περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας».

Ο Mikhail Leontyev, εκπρόσωπος της Rosneft δήλωσε:

«Πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του επικεφαλής του Ιρακινού Κουρδιστάν Μουσταφά Μπαρζάνι, η εταιρεία υπέγραψε μια σειρά δεσμευτικών συμφωνιών στον τομέα της εξόρυξης, του εμπορίου και της ανάπτυξης υποδομών με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν Η Συμφωνία Κατανομής Παραγωγής (PSA) καλύπτει πέντε τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης, της συμβολής στην υποδομή, καθώς και μια αρκετά μεγάλη σύμβαση παράδοσης με όρους που είναι επωφελείς για την εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα αποκτούμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αγωγό πετρελαίου που πηγαίνει από το Κουρδιστάν προς την Τουρκία. Η επέκταση αυτή είναι πολύ σημαντική, μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διάρκειας 20 ετών. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση, αναπτύσσοντας μία από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές.

Τα μελλοντικά αποθέματα πετρελαίου εκτιμώνται σε 45 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 5,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Λοιπόν, νομίζω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής στο Φόρουμ».

«Η KRG καλωσορίζει αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες κτίζονται πάνω στην αμοιβαία σχέση συμφερόντων, η οποία εγκαθιδρύθηκε με την Rosneft νωρίτερα αυτή την χρονιά και ευελπιστούμε να την εμβαθύνουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Ashti Hawrami.

Σημειώνεται πως είχε ήδη υπογραφεί μία προκαταρτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο, η οποία επικυρώθηκε πανηγυρικά.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή η κίνηση βάζει για τα καλά την Ρωσία στο «κόλπο» για το Κουρδιστάν, το οποίο βρίσκει έναν πανίσχυρο σύμμαχο, που δεν απέχει και πολύ από την περιοχή, στον δρόμο για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, με εδάφη και από την Τουρκία.

Πλέον η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν κρίνεται επιτακτική και για τα ρωσικά συμφέροντα. Η ισχύς του Β. Πούτιν εξαπλώνεται στην Μέση Ανατολή!

 

Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...