• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στην υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία του ρωσοτουρκικού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο για τη δημιουργία του κοινού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


Το κοινό κέντρο θα βρίσκεται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Θα συγκεντρώνει, συνοψίζει και θα ελέγχει τις πληροφορίες για την τήρηση της εκεχειρίας.

«Μετά τις συνομιλίες, υπεγράφη μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για τον έλεγχο της εκεχειρίας και όλων των εχθροπραξιών στη ζώνη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων κατάφερε να βάλει τέλος στην αιματοχυσία και να δημιουργήσει τις συνθήκες για επιστροφή στην ειρηνική ζωή.

«Η παρουσία Ρώσων ειρηνευτών θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή της κρίσης, θα σταματήσει το κύμα των προσφύγων και θα διευκολύνει την επιστοφή τους στους τόπους κατοικίας τους» υπογράμμισε ο Σοϊγκού.

Όπως επισήμανε, «η απόφαση για τη δημιουργία του κοινού κέντρου ελέγχου θα επιτρέψει τον αξιόπιστο έλεγχο για τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων στο καθεστώς της εκεχειρίας και θα δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης».

Το κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε καταγγελιών, ερωτήσεων ή ανησυχιών που σχετίζονται με παραβιάσεις των συμφωνηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, προβλέπει ότι τα στρατεύματα και των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν στις τρέχουσες θέσεις τους και να ανταλλάξουν κρατούμενους.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK