• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ταξίδι-«αστραπή» του Αρχηγού του τουρκικού Π.Ν. στη Λιβύη για την κατασκευή βάσεων – Κίνδυνος για την Ελλάδα

Ταξίδι-«αστραπή» του Αρχηγού του τουρκικού Π.Ν. στη Λιβύη για την κατασκευή βάσεων – Κίνδυνος για την Ελλάδα

turk militay
Εδραιώνεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Μία άκρως δυσάρεστη -αν και αναμενόμενη- εξέλιξη φέρνει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αντνάν Οζμπάλ συναντήθηκε με αρκετούς Λίβυους αξιωματούχους, ως επί το πλείστον από την στρατιωτική ηγεσία του GNA.

Οι συζητήσεις λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα στη ναυτική βάση Μπουσέτα (Ebu Sitte) και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βορειοαφρικάνικη χώρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τουλάχιστον δύο αμιγώς τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, αρχικά στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ.

Θυμίζουμε πως το παραπάνω αποτελεί αίτημα της Άγκυρας ήδη εδώ και αρκετούς μήνες και εντάσσεται στη γενικότερη «στρατιωτική συμφωνία» που έχουν συνάψει Άγκυρα και Τρίπολη.

Η επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού του Π.Ν. ήταν τόσο ξαφνική που ακόμη και τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έχουν αυτή την ώρα περαιτέρω πληροφορίες από τα όσα τυχόν συμφωνήθηκαν.

Και μόνο ωστόσο οι προχωρημένες συζητήσεις για την κατασκευή δύο στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Λιβύης θα πρέπει να θέσουν σε «κόκκινο συναγερμό» τη χώρα μας, η οποία μετά από μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να έχει το βλέμμα της στραμμένο και προς τα νότια-νοτιοδυτικά, πολύ περισσότερο στο απευκταίο σενάριο ένοπλης σύρραξης με την Τουρκία.

(φωτο:screenshot)