• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα βρίσκουν ξανά Ισραήλ-Τουρκία εις βάρος των Ελλήνων; Εβραίος καθηγητής απαντά!

Τα βρίσκουν ξανά Ισραήλ-Τουρκία εις βάρος των Ελλήνων; Εβραίος καθηγητής απαντά!

Τι ισχύει με τον Ερντογάν...

Αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών, El Al προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαΐου για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια!

Τόσα χρόνια, δηλαδή, όσο διαρκεί η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Άγκυρας επιδεινώθηκαν το 2010, όταν το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, χτυπήθηκε από Ισραηλινούς κομάντος με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 πολιτών. Η Τουρκία τότε είχε απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη ανακαλώντας παράλληλα τον δικό της από το Ισραήλ. Την ίδια ώρα και οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ προς την Τουρκία “πάγωσαν”.

Το αεροσκάφος τύπου Dreamliner προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 24 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να ενισχυθεί η μάχη των ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Μάλιστα, το υλικό που μετέφερε ήταν διακοσμημένο με τις σημαίες των δύο χωρών. Το αεροσκάφος θα επέστρεφε στο Τελ Αβίβ προτού συνεχίσει το ταξίδι για Νέα Υόρκη.

Πολλοί ερμήνευσαν την εν λόγω κίνηση ως απαρχή επαναπροσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας.

Ο επιφανής ιστορικός με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή και πλούσιο συγγραφικό έργο, ο Εγιάλ Ζίσερ, αντιπρύτανης σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University), μιλώντας στο Ethnos.gr, αναφέρθηκε στο θέμα, αν Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να τα ξαναβρούν:

«Όλα είναι πιθανά αλλά όχι τώρα και όχι υπό τον Ερντογάν. Για τον Ερντογάν (σ.σ. η κόντρα με το Ισραήλ) έχει καταστεί πολύ συναισθηματική και βαθιά. Και δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. Είναι και το AKP που είναι ένα ισλαμικό κόμμα. Προς το παρόν, αμφιβάλλω πολύ ότι οι σχέσεις μπορούν να αποκασταθούν. Ίσως στο απώτερο μέλλον, μακροπρόθεσμα, αλλά ξεκάθαρα όχι τώρα».

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή, Τουρκία και Ισραήλ θα μπορούσαν να τα ξαναβρούν με την Τουρκία, υπό μία διαφορετική ηγεσία και όχι εκείνη των ισλαμιστών του Ερντογάν.

Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να συμβεί με μία θρησκευτικά πιο μετριοπαθή κυβέρνηση.

Αν ποτέ Ισραήλ και Τουρκία συμφωνήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, αυτό θα είχε άσχημες συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία βασίζει την πολιτική της στην Ανατ. Μεσόγειο στην συμφωνία με το Ισραήλ σχετικά με την διεκπεραίωση του έργου με τον αγωγό «East Med».

Ο συγκεκριμένος αγωγός συνιστά ένα φιλόδοξο έργο που θα μεταφέρει, σε πρώτη φάση, 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο, από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ιταλία μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Επειδή όμως στην πολιτική τα πάντα ρει, η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί πολυδιάστατα και να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που το Ισραήλ αρχίσει και γλυκοκοιτά ξανά την Άγκυρα.

Μέχρι στιγμής πάντως η κόντρα καλά κρατεί, καθώς ο Ερντογάν βγήκε ξανά και μίλησε υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της προσπάθειας του Ισραήλ να της αρπάξει εδάφη, όπως δήλωσε: