• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Τα..«οθωμανικά όνειρα» του Ερντογάν: Μία ανάσα πριν στείλει στρατό στην Λιβύη – Ραγδαίες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα..«οθωμανικά όνειρα» του Ερντογάν: Μία ανάσα πριν στείλει στρατό στην Λιβύη – Ραγδαίες εξελίξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Άγκυρα πήρε την νομιμοποίηση που ήθελε προκειμένου να στείλει στρατεύματα στην Βόρεια Αφρική.

Η τουρκική κυβέρνηση επικύρωσε με κάθε επισημότητα το μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυβέρνηση «Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης» (GNA).

Τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα κάνουν λόγο για δημοσίευση της στρατιωτικής συμφωνίας στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως.


«Αποφασίστηκε να εγκριθεί το μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη από την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου»
, αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με την «Resmi Gazete».

Ο Ερντογάν δεν έχασε χρόνο καθώς μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πέρασε από την τουρκική Βουλή το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

.

«Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση»

Στον χάρτη των….«Οθωμανικών του ονείρων» ενέταξε ο ‘σουλτάνος’ την Τυνησία, δηλώνοντας πως στηρίζεται σε αυτή για το κρίσιμο θέμα της Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ευρισκόμενος στην Τύνιδα είπε:

«Το θέμα της Λιβύης είναι σημαντικό. Οι αρνητικές εξελίξεις στην Λιβύη δεν αφορούν μόνο τη Λιβύη αλλά ταυτόχρονα και τις γειτονικές χώρες, ενώ ενοχλούν ιδιαίτερα την Τυνησία.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι μπορεί να γίνει για την ταχύτερη δυνατή η επίτευξη ανακωχής και την επιστροφή στην διαδικασία πολιτικής επίλυσης. Βλέπουμε την Τυνησία ως στοιχείο σταθερότητας.

Επετεύχθη συμφωνία με τους φίλους μας στο θέμα της ανέγερσης στην Τυνησία ενός νοσοκομείου από την ΤΙΚΑ. Το συντομότερο δυνατό θα κάνουμε το βήμα για την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου»

Όταν τον ρώτησαν την πιθανότητα που υπάρχει για αποστολή στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος:

«Η Τουρκία ανταποκρίνεται στην πρόσκληση»

Τη δεδομένη στιγμή και με την άμεση εμπλοκή χωρών όπως της Αιγύπτου (Δείτε ΕΔΩ), δεν αποκλείεται να δούμε ενδεχομένως και μία πολυεθνική σύγκρουση στην ήδη εμπόλεμη Λιβύη.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για έναν «οθωμανικό συνασπισμό» με ισλαμοκρατούμενα κράτη όπως είναι η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία φαίνεται πως για την ώρα τείνουν να υλοποιηθούν.

Ως πότε όμως;

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται στη μέση των γεγονότων.

(φωτο:pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...