• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • Τα «κράτη του Βορρά» ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο – Στόχος η Ρωσία του Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα «κράτη του Βορρά» ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο – Στόχος η Ρωσία του Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που προθυμοποιούνται για δράσουν κατά της «ρωσικής απειλής»
Του Άρη Δημόπουλου

Περισσότερους από 45.000 στρατιώτες αναμένεται να αναπτύξει το αμέσως προσεχές διάστημα το ΝΑΤΟ, μία μόλις ανάσα από τα ρωσικά σύνορα.

Μάλιστα στον παραπάνω αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι νατοϊκές δυνάμεις που ήδη έχουν εγκατασταθεί στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη από το 2014 κυρίως και μετά.

Οι εν λόγω στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας έχουν την κωδική ονομασία Trident Juncture 18. Θα διαρκέσουν από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και πρόκειται να είναι οι μεγαλύτερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σε νέες του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα έχουν «αμυντικό χαρακτήρα».

Πόσο ωστόσο « αμυντικό χαρακτήρα» μπορεί να έχει μία πολυεθνική άσκηση της Δύσης, μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα; Πόσο μάλλον όταν τα νατοϊκά στρατεύματα αναπτύσσονται ενός «φανταστικού» εχθρού από την Ανατολή!

Όλες αυτές οι ανησυχητικές για το σύνολο της Ευρώπης εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην συντονισμένη επίθεση της Δύσης στη Ρωσία για το υποτιθέμενο μπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

«Η Ρωσία καταφανώς προσπαθεί να υπονομεύσει το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς» , είπε σε σημερινές του δηλώσεις ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτη συμπεριφορά της Μόσχας» .

Ο «πυρήνας» των νατοϊκών ασκήσεων εναντίον ενός « φανταστικού εχθρού»  τοποθετείται στις αμιγώς αντιρωσικές σκανδιναβικές χώρες. 

Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι πως η συμμετοχή στις φετινές ασκήσεις στην Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. 

Το 2015, μόλις λίγους μήνες μετά την παράνομη (κατά την Δύση) προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η αντίστοιχη νατοϊκή άσκηση μετρούσε 36.000 στρατιώτες, 60 πολεμικά πλοία και περίπου 200 αεροσκάφη. 

Κατά πολλούς τότε είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας- Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Φέτος , εν έτει 2018, οι αριθμοί αναμένεται να πάρουν την ανιούσα. 

Όχι μόνο αυξήθηκαν οι αριθμοί των στρατιωτών (45.000) αλλά και η συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας κλπ). 

 

  • 38
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...