• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα κέντρα εξουσίας αποφασίζουν για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο – Η αλήθεια με απλά και σύντομα λόγια για να την καταλάβουν όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κέντρα εξουσίας αποφασίζουν για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο – Η αλήθεια με απλά και σύντομα λόγια για να την καταλάβουν όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο παγκόσμιο επίκεντρο η γειτονιά μας...
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Δύο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το Σαββατοκύριακο:

  • Η κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.
  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα και ο βομβαρδισμός του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στην περιοχή.

Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ!

Τι θέλει όμως κάθε πλευρά;

ΝΑΤΟ:

Είναι ενοχλημένο από την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας και δείχνει να στηρίζει, εν μέρει, την Κύπρο. Ασκεί πίεση μάλιστα στην Τουρκία με πιθανή είσοδο της Κύπρου στην Δυτική Συμμαχία. Χαρακτηριστική είναι η πρόσκληση εκπροσώπων της Κύπρου στην τελετή αλλαγής διοίκησης του ΝΑΤΟ, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση της τουρκικής πλευράς.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, με την χρήσιμη θέση που έχει σε Στενά και Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Άγκυρα, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου (MD). Ο Στόλντεμπεργκ απαντώντας σε ερωτήσεις του Anadolu μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την «σύμμαχο Τουρκία».

Τάσσεται υπέρ «λύσης» στο Παλαιστινιακό που θα δίνει στην Δυτική Συμμαχία και στον Ο.Η.Ε. ρόλο διαμεσολαβητή.

Τουρκία:

Δεν θέλει με κανέναν τρόπο να οριοθετηθεί κοινή ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα διευκολύνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου και την αποκλείει από την περιοχή (Διαβάστε ΕΔΩ).

Δημιουργεί σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ για να «γκριζάρει» την περιοχή, ενώ προχωρά σε ισλαμοποίηση των Κατεχομένων.

Τάσσεται υπέρ της Παλαιστίνης στην Μέση Ανατολή, παρουσιαζόμενη ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων.

Ρωσία:

Στηρίζει σιωπηρά τις τουρκικές αντιδράσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, επειδή ο αγωγός East Med (Ανατ. Μεσόγειος-Κύπρος, Κρήτη, Δυτ. Ελλάδα Ιταλία) προωθείται ως εναλλακτική λύση στην ρωσική τροφοδότηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν επιθυμεί την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, στην οποία η Ρωσία διατηρεί συμφέροντα. Ως εκ τούτου, παρενέβη, έστω με χλιαρό τρόπο, ζητώντας την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή.

Η πλήρης υποστήριξη Τραμπ στο Ισραήλ δίνει στην Μόσχα τον ρόλο διαμεσολαβητή και στο Παλαιστινιακό.

Παλαιότερο ρεπορτάζ για τον East Med

Ευρωπαϊκή Ένωση:

Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλει να προχωρήσει το σχέδιο του αγωγού «East Med».

Κατά τα άλλα βλ. ΝΑΤΟ

Ισραήλ:

Αυτή την στιγμή, επιθυμεί την κοινή ενεργειακή πορεία με Κύπρο και Ελλάδα.

Ο βομβαρδισμός δεν αποκλείεται να ήταν μήνυμα στην Τουρκία και για την στάση της στο Παλαιστινιακό, καθώς και για το γεγονός πως η Άγκυρα συνομιλεί μυστικά με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που έχουν στόχο το Ισραήλ.

Αίγυπτος:

Έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και ανταγωνίζεται τα τουρκικά συμφέροντα. Αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο μεταξύ των αραβικών μουσουλμανικών κρατών κάτι που επιδιώκει να πετύχει η Τουρκία.

Συμμετέχει στην συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου, την οποία υποστηρίζει η διεθνιστική Δύση και επομένως καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ντόναλντ Τραμπ:

Ανήκει στο ίδιο ιδεολογικοπολιτικό «στρατόπεδο» με τον Πούτιν (Εθνική Δεξιά, κατά παγκοσμιοποίησης), στον οποίο δίνει διακριτικά χώρο, προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της Εθνικής Δεξιάς, σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθεί να «σαμποτάρει» τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπερβεί τα εσκαμμένα (διαβάστε ΕΔΩ, και ΕΔΩ).

Τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ και των επιθέσεων κατά της Γάζας που συνέβησαν το Σάββατο.

Αθήνα (ΣΥΡΙΖΑ), Λευκωσία:

Ό,τι πουν οι σύμμαχοι. Δεν αποκλείεται σε λίγο τους παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο Ανάν, προκειμένου να μειωθεί η ένταση με την Τουρκία χάριν της… ειρήνης.

Η Κύπρος πιέζει την Τουρκία, θεωρώντας πως αυτη την στιγμή έχει την στήριξη των… Συμμάχων.

ΦΩΤΟ: eurokinissi