• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα 4 σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας: Η διεθνής έκθεση που «ταρακουνά» την Ελλάδα

Τα 4 σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας: Η διεθνής έκθεση που «ταρακουνά» την Ελλάδα

Η πιθανή «προδοσία» απέναντι στην Ρωσία, η αντικατάσταση του Ερντογάν και οι ελληνογενείς...

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει  μελέτη που πρόσφατα δημοσίευσε η διάσημη αμερικανική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation για το μέλλον της Τουρκίας.

Πόσο εύκολο είναι για την Ελλάδα να την αντιμετωπίσει;

Η έκθεση στέκεται στο γεγονός πως η Τουρκία μετατρέπεται σε ένα αυταρχικό κράτος και σε μία απρόβλεπτη δύναμη. Η ανάλυση θυμίζει κλίμα από την εποχή λίγο πριν την δολοφονία του ηγέτη της Λιβύης Καντάφι.

«Η πολιτική εξουσία έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός ισχυρού προέδρου με εκτελεστικές αρμοδιότητες και με βασική ιδεολογία τον τουρκικό εθνικισμό – ethnic Turkish nationalism», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Η Άγκυρα προσπαθεί να δρα ανεξάρτητα προσεγγίζοντας και άλλες χώρες πλην της Δύσης, όπως η Ρωσία και η Κίνα, συνεχίζει η έκθεση, η οποία κάνει λόγο για «ακριβή μοναξιά» (precious loneliness) της γείτονος.

Οι σελίδες της έκθεσης είναι περίπου 300. Σε αυτές ακτινογραφείται η πολύπλευρη τουρκική εξωτερική πολιτική (ΕΕ,ΝΑΤΟ, Ισραήλ, Ανατ. Μεσόγειος, Αραβικός Κόσμος κτλ.), με ταυτόχρονη προσπάθεια υπέρβασης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ισλαμιστών του Ερντογάν και των κοσμικών κεμαλιστών.

Ο εθνικισμός της Τουρκίας, σημειώνει η έκθεση, στρέφεται εχθρικά απέναντι σε μειονότητες (μία από αυτές είναι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου).

Οι συγγραφείς της έκθεσης δίνουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας:

1. Απρόβλεπτη

Η Τουρκία θα συνεχίζει την απρόβλεπτη πολιτική της, η οποία δεν θα συμβαδίζει πάντα με την πολιτική του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

2. Αντικατάσταση Ερντογάν

Είτε κάποιο πρόσωπο από την αντιπολίτευση (βλ. Ιμάμογλου, ελληνογενή δήμαρχο Κων/πολης) είτε ένας συνασπισμός κομμάτων θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές μετά το 2023.

3. Τουρκία, «στρατηγικός ισορροπιστής» στην περιοχή:

 Το τρίτο σενάριο δεν συμφέρει καθόλου την Ελλάδα, καθώς σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα αποκτά διευρυμένο ρόλο στις εξελίξεις στην «γεωπολιτική σκακιέρα» της Ευρασίας, μιλώντας με όλες τις πλευρές, ως ουδέτερη περιφερειακή δύναμη

4. Ρήξη

Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για ολική ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση. Δεν αποκλείουν οι συγγραφείς της έκθεσης, την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Εν κατακλείδι

Η δεξαμενή σκέψης της  RAND Corporation εκτιμά, ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί, πρέπει να αναθεωρήσουν ριζικά την στρατηγική τους έναντι της Αγκύρας, προκειμένου να μη χαθεί σε «ξένα χέρια» (βλ. Ρωσία).

Οι αναλυτές ελπίζουν πάντως πως η Τουρκία δεν θα μπορέσει να υπερκεράσει την ιστορική αντιπαλότητα με τη Ρωσία, τουτέστιν στο τέλος θα ταχθεί πλήρως με το πλευρό της Δύσης, κάτι που θα ισοδυναμεί με «προδοσία» στην υπάρχουσα συνεννόηση με τη Ρωσία.

ΦΩΤΟ unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...