• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συνέδριο για την ενεργειακή συνεργασία, Ελλάδας-ΗΠΑ: Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν;

Συνέδριο για την ενεργειακή συνεργασία, Ελλάδας-ΗΠΑ: Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν;

Η συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης “Transatlantic Leadership Network” στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Στο συνέδριο συμμετείχαν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, διπλωμάτες και αξιωματούχοι, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν οι:

Δημήτρης Αγγελοσόπουλος (εκπροσώπησε την ελληνική πρεσβεία), η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ο ειδικός συνεργάτης του American Foreign Policy Council Στ. Μπλανκ, καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πέτρος Λιάκουρας, Αθανάσιος Πλατιάς και Ιωάννης Παραβάντης.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο, αφού προηγήθηκε ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ μια σειρά από σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι ομιλητές επισήμαναν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων και της παροχής τεχνογνωσίας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Ούντο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού»..

Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας Τζόζεφ Ούντο,
Στο σύνολο τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ολοένα και πιο ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών. αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στην περιοχή μας.

Συμπερασματικά: Είναι αυτονόητο, ότι οι Αμερικανοί βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες. Μας συμφέρει να λάβουμε βοήθεια (με ανταλλάγματα φυσικά), προκειμένου να μπούμε δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, όσο και αν μας πληγώνει αυτή η παραδοχή.

Το πρόβλημα είναι η αντίδραση της Τουρκίας (στα ελληνοαμερικανικά σχέδια). Ας μην ξεχνάμε, ότι οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να μην μείνουνε εκτός ενεργειακού παιχνιδιού και επιπλέον ας έχουμε στο νου μας και την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν. Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε, πίσω από τις κάμερες.

Photo:pexels