Σύμβουλος Ερντογάν: «Θα ξεκινήσει διεθνής αντιπαράθεση για τα Στενά του Βοσπόρου»

Στο «χέρι» της Ελλάδας η διάλυση της Τουρκίας – Τι ειπώθηκε για το Αιγαίο

Η “φωνή” του Ερντογάν, ο εξ απορρήτων σύμβουλός του και διευθυντής της εφημερίδας Yenisafak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, έγραψε ένα άρθρο που θα συζητηθεί.

Αφού αναφέρει πως το θέμα της δημιουργίας κουρδικού κράτους δεν έχει «κλείσει», σημειώνει σε σχέση με την Ελλάδα, το Αιγαίο και τα Στενά του Βοσπόρου:

«Προσοχή, θα ανοίξουν συζητήσεις για τα Στενά της θάλασσας του Μαρμαρά.

(…) Αμέσως μετά τις παρεμβάσεις στα τούρκο-συριακά σύνορα, ξέσπασε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.  

Η πίεση μεταφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και οδηγήθηκε στο Αιγαίο και τα νησιά του. Μία συμμαχία έχει ξεκινήσει να σχηματίζεται από τον Χατάι (σ.σ. πιθανότατα η επαρχία της Τουρκίας με τον μεγαλύτερο αριθμό χριστιανών κατοίκων εκτός της Κωνσταντινούπολης, λόγω των λεγόμενων Ελλήνων της Αντιόχειας) μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν αμερικανικές βάσεις.

Τα νησιά έχουν εξοπλιστεί, με πυραυλικές βάσεις, ενώ συνάπτονται στρατιωτικές συμμαχίες στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξαιρουμένης της Τουρκίας. Κάποια στιγμή αργότερα, τα Δαρδανέλια, η Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Στενά της Κωνσταντινούπολης, θα οδηγηθούν, κατά παρόμοιο τρόπο σε διεθνή αντιπαράθεση».

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη, τις δηλώσεις του Καραγκιούλ, ο οποίος θεωρεί επιπλέον πως ΗΠΑ και Ρωσία, απλά, αποσπούν την προσοχή της Τουρκίας, τότε μας περιμένουν ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή μας, καθώς θα επιχειρηθεί να «λυθούν» όλα τα «καυτά ζητήματα» με το Αιγαίο, την Κύπρο και τα Στενά του Βοσπόρου να δεσπόζουν στο ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι Τούρκοι παρουσιάζονται επιθετικοί προς όλες τις κατευθύνσεις και η όλη κατάσταση θα έχει πιθανότητα δύο καταλήξεις:

  • Είτε ο Ερντογάν θα βγει από την μέση και η Τουρκία θα διαλυθεί, με ήρεμο ή με άγριο τρόπο.
  • Είτε θα συμφωνηθεί με Ελλάδα και Κύπρο «ειρηνική επίλυση» των διαφορών σε Αιγαίο Ανατ. Μεσόγειο, με την Άγκυρα να υποχωρεί θεωρητικά από τις ακραίες θέσεις, αλλά να λαμβάνει μερίδιο που δεν της αναλογεί και φυσικά θα αφαιρεθεί από την Ελλάδα.

Είναι στο χέρι της Ελλάδας, ποιο από τα δύο σενάρια θα πραγματοποιηθεί. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Άλλωστε ο Καραγκιουλ παραδέχεται πως, υπό τι προαναφερθείσες συνθήκες, «η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει καινούριες επιχειρήσεις».

ΦΩΤΟ unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...