Στρατηγικό πλήγμα: Πετρελαϊκή κρίση μετά από τις επιθέσεις στην Σ.Αραβία (Βίντεο)

Η Σαουδική Αραβία δέχτηκε ένα στρατηγικό πλήγμα.

Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αραβικής χώρας. Βιαστικά συμπεράσματα και δεκάδες υποθέσεις για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που αύξησε την ένταση αλλά και τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Τεχεράνη, καθώς θεωρεί ότι κατέχει τεχνολογία ικανή να προκαλέσει τέτοιου μεγέθους πλήγμα. Την ίδια ώρα η Μόσχα προτρέπει τις χώρες της Μέσης Ανατολής (και τις ΗΠΑ έμμεσα) να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα.

Ακολουθεί η ανάρτηση που έκανε στο twitter ο Τραμπ: «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και με το δάκτυλο στην σκανδάλη ανάλογα με την εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε!»

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο: «Αντιμετωπίζουμε αρνητικά την ενίσχυση της έντασης στην περιοχή και καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής και αυτές που είναι εκτός περιοχής να μην αναλαμβάνουν βιαστικές πρωτοβουλίες και να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την αποσταθεροποίηση».

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ: «Θεωρούμε αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιείται αυτό που συνέβη για να αυξηθεί η ένταση γύρω από το Ιράν, σύμφωνα με την γνωστή γραμμή που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. θεωρούμε απαράδεκτες τις λύσεις που προβλέπουν απαντητικά μέτρα ισχύος τα οποία λέγεται ότι συζητούνται αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον».


Πως αντέδρασε η Κίνα: Tο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι ανεύθυνο να επιρρίπτεται σε οποιονδήποτε η ευθύνη για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία.

Η αντίδραση του Λονδίνου: Η επίθεση «ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνέχισε: «Ως προς τον υπεύθυνο, η εικόνα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Θέλω να έχω μία πολύ καθαρή εικόνα και αυτό θα γίνει σύντομα».

Οι επιθέσεις επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου: Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού και αυτό μας οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991.

Γιατί δέχθηκε επίθεση η Σαουδική Αραβία; Η κρατική εταιρεία Saudi Aramco που δέχθηκε επιθέσεις από drones, είναι η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου στον πλανήτη. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος, το κίνητρο όμως είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου;

Ποιος έδωσε την εντολή για το χτύπημα; Αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχτεί. Οι Αμερικανοί πάντως βλέπουν την Τεχεράνη πίσω από όλα.

Photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...